Тимочка КрајинаЗајечарЗајечарској публици представљена „Енциклопедија Српског народног позоришта, 1861-1986.”

Зајечарској публици представљена „Енциклопедија Српског народног позоришта, 1861-1986.”

Зајечарској публици представљена „Енциклопедија Српског народног позоришта, 1861-1986.”

У оквиру пратећег програма 32. Фестивала „Дани Зорана Радмиловића“ зајечарској публици је представљена „Енциклопедија Српског народног позоришта, 1861-1986.“, капитално дело историје српског најстаријег професионалног театра.

У три тома, на око 1500 страна, са преко 5000 одредница, уз велики број фотографија обједињено је све оно што је Српско народно позориште радило током првих 125 година постојања. Капитално издање Српског народног позоришта које заслужује велику пажњу сада, а нарочито у времену које долази, рекао је модератор проф. др Ненад Новаковић.

„Добијаће све више на цени и на вредности због тога што ће сви истраживачи који се буду бавили позориштем и српском културом морати да крену од ове енциклопедије. Велики је то издавачки подухват. Енциклопедија и монографија су два најтежа облика публикације зато што захтевају сигурност, тачност, поузданост података и целовитост а то подразумева озбиљно истраживање и озбиљне људе који су укључени у овај пројекат“, истакао је Новаковић.

Директор Српског народног позоришта из Новог Сада др Зоран Ђерић подсетио је да је припрема на изради енциклопедије покренута пре 50 година окупивши, тада најважније театрологе и уметнике из позоришта не само Србије већ и тадашње Југославије.

„Сви су они дали свој допринос будући да је ово огроман посао и требало је много времена да се све то сакупи, обради и дође најпре до електронског а онда и до штампаног издања. Надам се да ћемо имати и у перспективи могућност да наставимо тамо где смо стали, а то је 1987. година, будући да је позоришни живот у последњих тридесетак година можда интензивнији него икада, са великим бројем премијера, сарадника и уметника из свих уметничких јединица, и балет и опера и драма, и наравно негујемо све што је везано за позориште“, рекао је Ђерић.

О енциклопедији је говорио и Александар Милосављевић, театролог, некадашњи управник Српског народног позоришта за време чијег мандата је енциклопедија завршена и постављена на сајт СНП. Он је говорио и о заслугама свог предходника на месту управника, Миливоја Млађеновића, да се рад на овој значајној публикацији настави.

Осим биографских чињеница о глумцима, певачима, балетским играчима, музичарима, редитељима, кореографима, диригентима, драматурзима, сценографима, костимографима, члановима управе и техничког особља најстаријег професионалног театра у Срба, енциклопедија садржи и податке о историчарима позоришта и критичарима који су писали о СНП, затим добротворима и другим људима и институцијама који су утицали на рад театра, а ту су, наравно и детаљи о свим представама изведеним у посматраном периоду, дакле од 1861. до 1986.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,766ПратилацаЛајкуј
4,386ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб