ВестиПосле седам година, чак две представе зајечарског театра на фестивалу „Јоаким Вујић”

После седам година, чак две представе зајечарског театра на фестивалу „Јоаким Вујић”

НПТК „Зоран Радмиловић” Зајечар – Прес-конференција

У зајечарском позоришту данас је одржана конференција за новинаре, на којој је истакнуто да ће зајечарско позориште учествовати са две представе на 57. Фестивалу професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић”, који ће од 23. до 30. септембра бити одржан у Лесковцу. То су комади „Ближи небу” аутора и редитеља Жељка Хубача и „Антигона” Софокла, у адаптацији и режији Ненада Тодоровића, која је рађена у копродукцији Народног позоришта Тимочке Крајине „Зоран Радмиловић” и Народног позоришта Приштина са седиштем у Грачаници.

НПТК „Зоран Радмиловић” Зајечар – Прес-конференција

Према речима Владимира Ђуричића, директора позоришта „Зоран Радмиловић” успели смо да у претходних неколико година театар вратимо тамо где припада и изведемо га из озбиљне продукцијске кризе у коју је запао што се тиче учешћа на фестивалима и рејтинга у заједници професионалних позоришта Србије, па ће тако и на Фестивалу „Јоаким Вујић” зајечарско позориште бити присутно после седам година.

Владимир Ђуричић – директор установе Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић”

„Друга лепа вест је да је ’Антигона’ увршћена у званичну селекцију позоришног фестивала античке драме ’Виминацијум Фест’ на античком локалитету код Костолца, где ће бити одиграна 24. августа. Зајечарска премијера те представе биће 22. августа на Ромулијани, тако да ћемо ове године очувати нашу причу представљања антике на касноантичком локалитету ’Felix Romuliana’, а наредних година планирамо да тамо обновимо или поставимо сасвим нови фестивал античке драме. У години јубилеја много шта нас је омело да се представимо публици, али нисмо седели беспослени него смо направили искораке на многим пољима. Један од тих је да смо од ове године на ’Стеријином позорју’ у Новом Саду ми покровитељи и организатори жирија за награду која се додељује за глумачку бравуру ’Зоран Радмиловић’. Ту награду су некад додељивале ’Вечерње новости’, али су одустале од ње. Ми смо преузели да додељујемо ту награду у договору са руководством ’Стеријиног позорја’”, истакао је Ђуричић.

НПТК „Зоран Радмиловић” Зајечар – Прес-конференција

Жири у саставу Владимир Ђуричић, директор Народног позоришта Тимочке Крајине „Зоран Радмиловић”, Александар Гајин, драмски уметник и Александар Милосављевић, позоришни критичар, одлучио је да награду „Зоран Радмиловић” за глумачку бравуру на 66. „Стеријином позорју” додели Мињи Пековић за улогу Миље Бушатлије у представи „Кус петлић” Александра Поповића, у режији Милана Нешковића и продукцији Народног позоришта / Народног казалишта / Нéпсзíнхаз Суботица.

„Ово је велики помак за наше позориште, поготово зато што то нашу установу неће ништа коштати. Обезбедили смо спонзоре, а то су компаније ’Хајнекен’ (зајечарско) и ’Текијанка’. Награда ће бити уметничка слика , рад сликара београдског ’Атељеа 212’ Љубе Милуновића, која ће добитници бити уручена у матичном позоришту, у договору са руководством ’Стеријиног позорја’”, нагласио је Ђуричић.

Владимир Ђуричић — директор НПТК „Зоран Радмиловић” Зајечар

30. јубиларни Фестивал „Дани Зорана Радмиловића” почеће 16. октобра и трајаће 8 дана.

„Радимо на томе да Фестивал буде леп и добар, са квалитетним представама и пратећим програмом, како би публика уживала”, каже Ђуричић.

11. Међународни позоришни фестивал за децу „ЗајеЧАР” ове године биће одржан у новембру.

Оба фестивала финансијски ће помоћи Министарство културе и информисања (милион динара за Дане Зорана Радмиловића и 250 хиљада динара за дечји фестивал). Министарство ће са 8,5 милиона помоћи и реконструкцију дела противпожарне заштите и неке грађевинске радове у позоришту, преко пројекта „Градови у фокусу” за који је конкурисао Град Зајечар.

НПТК „Зоран Радмиловић” Зајечар – Прес-конференција

Са представом „Чучук Стана – Српкиња и Гркиња” аутора и редитеља Жељка Хубача, у извођењу Наташе Петровић зајечарско позориште успешно је гостовало 2. јула на 46. Фестивалу монодраме и пантомиме, који је у позоришту „Пинокио” у Београду, а 12. јула са овом представом гостоваће на Фестивалу „Царевчеви дани” у Великом Градишту.

Током више од годину дана колико траје пандемија корона вируса, зајечарски театар припремио је богат репертоар. Све представе нису могле бити изведене пред публиком, али се у септембру планира извођење великог броја представа. Током 2020 године припремљене су представе „Идем у лов” Жоржа Фејдоа, у адаптацији и режији Спасоја Миловановића, затим „Ближи небу” по тексту и у режији Жељка Хубача, „Казабалкан” коју је по мотивима текста Горана Стефановског адаптирао и режирао Ирфан Менсур и представу „Чучук Стана – Српкиња и Гркиња” аутора и редитеља Жељка Хубача.

„Током ове године припремили смо 4 представе, али ни једну нисмо одиграли за публику због неповољне епидемиолошке ситуације . То су: ’Лепотица Линејна’ Мартина Макдоне, у режији Јанка Цекића, чији је то мастер рад, а његов ментор је Егон Савин, ’Лепотица и звер’ по тексту и у режији Жељка Хубача ’Покондирена тиква’ Јована Стерије Поповића у адаптацији и режији Оливере Викторовић Ђурашковић, и ’Емилија Галоти’ Ефраима Готхолда Лесинга, у режији Таре Манић”, рекао је Ђуричић.

НПТК „Зоран Радмиловић” Зајечар – Прес-конференција

До краја године у плану су још две представе: „Народни посланик” Бранислава Нушића, у адаптацији Наташе Илић и Милоша Јагодића и режији Милоша Јагодића и „Дон Жуан се враћа из рата”, у адаптацији и режији Ирфана Менсура.

На дечјем фестивалу који је планиран у новембру, биће изведена представа „Лепотица и звер”, а на „Данима Зорана Радмиловића” „Емилија Галоти” и „Покондирена тиква”.
И ове године биће организована Филозофска школа „Felix Romuliana”, као и Ликовна колонија „Гамзиград” која прошле године није одржана због пандемије корона вируса.
Током ове године установа „Зоран Радмиловић” издала је две књиге, већ поменуту монодраму „Чучук Стана – Српкиња и Гркиња” аутора Жељка Хубача, као и „Вецин циркус” Милоша Шобајића.

„Наставићемо са издавањем дела која су прилагођена зајечарском позоришту или су специјално писана за нас. У плану је да до краја године из штампе изађе текст значајног српског драмског писца Ивана Лалила и настојаћемо да за дечји фестивал издамо књигу ’Драма за децу’ Жељка Хубача”, казао је Владимир Ђуричић на конференцији за новинаре у зајечарском позоришту.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб