ВестиПотписан уговор о оснивању Међународне филозофске школе „Феликс Ромулиана”

Потписан уговор о оснивању Међународне филозофске школе „Феликс Ромулиана”

У Градској управи у Зајечару потписан је уговор о са-оснивању Међународне филозофске школе „Феликс Ромулиана”. Уговор је потписан између Народног позоришта Тимочке Kрајине – Центра за културу „Зоран Радмиловић” из Зајечара и Центра за примењену филозофију и друштвена истраживања.

„До сада није било званичног документа о оснивању школе и ово је први пут да се потписује такав уговор, иако је филозофска школа радила у два наврата: од 1993. до 1999. године и од 2006. до 2017. године. Први пут ће школа имати оснивачке акте, уговор и правнилник о раду. Циљ је да се обезбеде такви услови да школа не зависи од друштвених превирања и жеље појединаца и да се ова дивна идеја реализује без обзира на персонална решења било у филозофском центру , у установи „Зоран Радмиловић” или у граду Зајечару”, рекао је Владимир Ђуричић, директор установе „Зоран Радмиловић”.

Потписан уговор о оснивању Међународне филозофске школе „Феликс Ромулиана”

„Школа је јединствена, јер су њени полазници били студенти из свих главних универзитетских центара у Србији. Она је била најпосећенија школа овог типа, коју су осим студената похађали и професори филозофије у средњим школама и организовали семинаре унутар ње. Од предавача кроз ову школу прошли су готово сви наши истакнути теоретичари, а било је и страних гостију. Теме нису биле чисто академске, теоретске, већ су налазиле спој између теорије и живота. Надам се да ће школа постати регионална и да ће се у њој успоставити дијалог између наших теоретичара и оних из иностранства, јер је само дијалог средство развоја филозофске теорије”, истакао је Слободан Дивјак.

Директор Центра за примењену филозофију и друштвена истраживања проф. др Миленко Бодин је истакао да је за њега изузетна част да постане директор Филозофске школе, у чијем раду је раније учествовао као заменик директора. Ово је пример како једна Градска управа и њени представници из области културе и једна врста интелектуалне средине као што је Филозофски центар, могу да нађу не само заједнички интерес већ и да препознају нешто што представља национални значај. Ова школа наиме репрезентује не само Зајечар и Тимочку Kрајину, већ и Србију, јер је одавно прешла њене границе.

У уговору је прецизирано да град Зајечар плати само смештај, исхрану и превоз регистрованих учесника, као и штампање зборника радова са Филозофске школе, али не и хонораре предавача и друге трошкове, како је било раније. Филозофски центар ће настојати да обезбеди спонзоре, како из земље тако и из иноистранства који би били вољни да помогну рад школе. Одржавање Међународне филозофске школе Феликс Ромулиана планирано је крајем августа и трајаће три до пет дана, зависно од броја учесника, наводи се у саопштењу НПТK ЦK „Зоран Радмиловић”.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб