Timočka Timočka
Početna / Vesti / Predavanje doktora Miomira Koraća „Granice Rimske imperije” u Kladovu
Predavanje doktora Miomira Koraća „Granice Rimske imperije” u Kladovu

Predavanje doktora Miomira Koraća „Granice Rimske imperije” u Kladovu

Biblioteka „Centar za kulturu” Kladovo priređuje predavanje na temu „Granice Rimske imperije” na kojem će govoriti dr prof. Miodrag Korać, naučni savetnik, direktor Arheološkog instituta u Beogradu, rukovodilac projekta „Viminacijum”.

Predavanje će se održati u u ponedeljak, 25. novembra 2019. godine sa početkom u 19 časova u objektu Vila „Ruža” u Kladovu.

Tema predavanja je veoma aktuelna za Srbiju ali i područje opštine Kladovo, obzirom da je na državnom nivou započeta procedura priprema dosijea i plana upravljanja za upis Granica Rimskog carstva – Dunavski Limes u Srbiji na Uneskovu Listu svetske baštine.

Dunavski Limes u Srbiji pokriva područja devet opština. Opština Kladovo ima najviše lokaliteta koja će se naći na Preliminaronoj listi.

Dunav je u Srbiji dugačak 588 kilometara od čega je sistemom rimskog Limesa obuhvaćeno 450 kilometara od Neština, u blizini granice sa Hrvatskom, do Rakovice (Dorticum), u blizini granice sa Bugarskom. Uspostavljanje rimske granice počinje u prvim decenijama 1. veka naše ere i traje do početka 7. veka. Limes u Srbiji je činio niz utvrđenja na desnoj obali Dunava koja su gradili pripadnici rimskih legija.

Preliminarnu listu Limesa u Srbiji čini šezdeset arheoloških nalazišta i lokaliteta od kojih je veliki broj istraživan uoči izgradnje hidrocentrale „Đerdap”.

Arheološki institut iz Beograda u saradnji sa stručnjacima iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda, Ministarstvom kulture RS , Ministarstvom spoljnih poslova RS, više lokalnih muzeja i zavoda za zaštitu spomenika kulture, započeo je proceduru pripreme dosijea.

O prostranstvima i značaju granica Rimske imperije, svetskog kulturnog dobra pod zaštitom UNESCO-a, govoriće Dr Miodrag Korać. Iz publikcije „Rimski Limes u Srbiji” čiji je koautor izdvajamo iz predgovora:

„Rimski Limes, odnosno granice nekadašnjeg Rimskog carstva, danas se prostiru na preko 7.500 kilometara, kroz 20 zemalja koje okružuju Sredozemno more, čineći najveći i najduži spomenik kulturne baštine na svetu. Našoj zemlji pripada ako ne njen najlepši deo, onda svakako najuzbudljiviji. Arheolozi su na prostoru Gvozdenih vrata već bili prilično zaposleni u drugoj polovini XX veka, tokom izgradnje hidroelektrana ’Đerdap I’ i ’Đerdap II’, koristeći poslednju priliku da istraže i spasu ono što je nakon nekoliko milenija preostalo od grandioznih kultura koje su se razvijale duž Dunava. U svet su tada poslate slike najstarije kamene skulpture sa Lepenskog Vira, ostataka najdužeg mosta sagrađenog u antici kod Kostola, rimskog puta usečenog u stene Đerdapske klisure, premeštanja Trajanove table… Predmeti su obogatili muzeje, saznanja o drevnim kulturama uticala su na nove generacije istraživača i nove kulturne teorije, a antičko nasleđe je, nažalost, najvećim delom potopljeno, dok su preostale fotografije i crteži jedina svedočanstva o njihovom postojanju. Međutim, kako se svet menja i savremene tehnologije ulaze u svakodnevnicu, tako i ono što je potopljeno, ustvari, nije izgubljeno. Još uvek postoji i može se zaštititi! Nakon decenija zaštitnih istraživanja, potom konzervacije onoga što je preostalo (Diana, Pontes), u mogućnosti smo da naš deo Limesa stavimo pod zaštitu UNESCO-a. Naravno, do toga se još mora dosta uraditi na zaštiti, i fizičkoj i pravnoj, ali prvi koraci su već napravljeni. Delovi Rimskog limesa u Britaniji i Germaniji su stavljeni na listu svetske kulturne baštine, a od 2012. godine Arheološki institut je učesnik u međunarodnom projektu čiji je cilj da ceo Dunavski limes bude pod zaštitom UNESCO-a. Kao nekada, pre skoro 2.000 godina, postaćemo deo Rimskog carstva, ovog puta bez upotrebe vojne sile i sa jedinim ciljem popularizacije i promocije kulturnog nasleđa.”

Predavanje se organizuje u okviru tribinsko- edukativnog programa biblioteke u Kladovu.

Možda će Vas zanimati

Timočka Krajina — COVID-19

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – 12.01.2021.

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – utorak, 12.01.2021.ZAJEČARNa osnovu 69 novoobrađenih PCR i AG …

Timočka Krajina — COVID-19

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – 11.01.2021.

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – ponedeljak, 11.01.2021.ZAJEČARNa osnovu 47 novoobrađenih PCR i AG …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica