Timočka Timočka
Početna / Vesti / Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao infrastrukturne radove u Zaječaru i okolini (FOTO + VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao infrastrukturne radove u Zaječaru i okolini (FOTO + VIDEO)

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, prvi čovek preduzeća „Putevi Srbije” Zoran Drobnjak, kao i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić posetili su danas radove na putu Zaječar–Knjaževac, potom radove na putu Zaječar–Negotin kod Salaša i obišli infrastrukturne radove u Industrijskoj zoni „Zapad”.

Kako je ovom prilikom poručio predsednik Aleksandar Vučić putevi su od strateškog značaja za istok Srbije, jer dobra putna infrastruktura ujedno privlači više investitora, kako u Zaječar, tako i u drugim gradovima na istoku zemlje.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sa saradnicima je prvo obišao radove na izgradnji petlje Selačka, na deonici Vratarnica–Knjaževac. Ova deonica se radi u dužini od 24 kilometra.

„Ovaj put je od velikog značaja za Timočki kraj, ceo istok Srbije, ali i za sve one koji dolaze na Staru Planinu. Ja ću u narednih dvadesetak dana obići sve infrastrukturne projekte u zemlji. Ovaj kraj Srbije posebno će dobiti na značaju kada se bude izgradila pruga Beograd–Niš, koja treba da bude brza pruga”, rekao je Vučić.

Radove na ovoj deonici izvodi preduzeće „Integral inženjering” iz Republike Srpske. Vrednost radova je 12,5 miliona evra. Rok za završetak radova na delu od Vratarnice do Knjaževca je 18 meseci, do 20. februara 2022. Paralelno se izvode radovi na mostovima kod sela Vratarnica, mosta preko Jelašničke reke, u blizini Malog Izvora, Minićeva, Gornjeg Zuničja i skretanja za Debelicu i Jakovac. Radovi na 11 mostova počeli su u oktobru i biće završeni do 1. novembra. Rehabilitacija deonice će obuhvatiti sanaciju postojeće i izgradnju nove kolovozne konstrukcije u skladu sa projektom.

Vučić je obišao i radove na petlji Salaš, na putu Zaječar–Negotin, koji bi trebalo da budu završeni za 90 dana.

„Imamo velike planove za Prahovo, da zaposlimo ljude i zbog toga je ova deonica izuzetno bitna. Vidite koliko para odlazi za sve, vidite koliki su novci u pitanju, a cilj nam je da do kraja godine imamo osam auto-puteva u izgradnji. U ovim selima niko nije uradio put 40–50 godina. Kada sneg prestane, na posao”, poručio Vučić.

Takođe, Vučić je obišao i radove u Industrijskoj zoni „Zapad” u Zaječaru. Vlada Srbije uložila je 200 miliona dinara u infrastrukturno opremanje Industrijske zone „Zapad”, a to podrazumeva izgradnju saobraćajnice, kanalizacije i elektromreže. U toku su radovi i na izgradnji fabrike za proizvodnju kablova „Tel-kabl”.

Na ovom mestu irska kompanija „Aptiv”, jedan od svetskih lidera u proizvodnji električnih instalacija za putnička vozila, najavila je gradnju nove fabrike u Zaječaru, gde će otvoriti 2.500 radnih mesta. Takođe, Zaječar se nalazi na spisku projekta „Srbija 2025” koji se rade sa kineskom kompanijom „CRBC” i u Zaječaru će biti izgrađeno 50 kilometara nove kanalizacione mreže.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić upoznao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa radovima koji se izvode u Industrijskoj zoni „Zapad” u Zaječaru.

„Ovde imamo 2.020 metara saobraćajnica, do ovde smo doveli 2.100 metara za vodu, 34 miliona je uloženo i radi naše preduzeće JKP ’Vodovod’ i zamenili azbestne cevi, ovde je investicija 97 miliona, opremanje kompletno sa trotoarom 1,2 metra. Nakon izgradnje ovih fabrika, ostaće nam 3,5 hektara za još neku investiciju. Imaćemo 1.350 metara sa južnom saobraćajnicom i fekalnom i atmosferskom kanalizacijom. Od Republike Srbije dobili smo 200 miliona za opremanje severnog i južnog dela ove industrijske zone”, naveo je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Radovi se izvode i na izgradnji severne saobraćajnice za uređenje Industrijske zone „Zapad”, a vrednost ugovorenih radova je 81,5 miliona dinara. Radovi su počeli 21. decembra 2020. godine, a rok za završetak je 90 dana. Radove izvodi kompanija „Štrabag”– Ogranak PZP „Zaječar”.

„Zahvalan sam posebno ljudima iz ’Aptiva’ koji u Novom Sadu i Leskovcu zapošljavaju više hiljada ljudi. ’Aptiv’ je spas za Zaječar i za Timočki region. To nije pitanje samo zapošljavanja, već je to spas i za Zaječar koji će ujedno imati i veće prihode. U puteve samo ulažemo preko 20 miliona evra, a to su veliki projekti. Ovim možemo da razvijamo istok Srbije i da deo ljudi iz inostranstva vratimo”, kazao je Vučić.

Na pitanje novinara da li ova poseta ima veze sa lokalnim izborima u Zaječaru, Vučić je naveo da on danas nije ni ulazio u grad i nije govorio o lokalnim izborima i slao bilo kakve predizborne poruke, ali je dodao da bi voleo da SNS ostvari bolji rezultat u Zaječaru nego prošli put.

Iz republičkog budžeta izdvojena su i dva miliona evra za rekonstrukciju fabike pijaće vode u Zaječaru, a za rekonstrukciju zdravstveenog centra u tom gradu još 35 miliona evra.

Možda će Vas zanimati

OGLAS: Izdaje se u zakup putem javnog nadmetanja poslovni prostor TPP „Centroistok” AD Bor

Izdaje se u zakup putem javnog nadmetanja poslovni prostor TPP „Centroistok” AD Bor na sledećoj …

Crveni krst Zaječar — Dobrovoljno davanje krvi

Akcija dobrovoljnog davanja krvi 16. juna u Zaječaru

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Službom za transfuziju krvi iz Niša u sredu, 16. …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica