ВестиПредседник Србије Александар Вучић обишао инфраструктурне радове у Зајечару и околини (ФОТО...

Председник Србије Александар Вучић обишао инфраструктурне радове у Зајечару и околини (ФОТО + ВИДЕО)

Председник Републике Србије Александар Вучић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, први човек предузећа „Путеви Србије” Зоран Дробњак, као и градоначелник Зајечара Бошко Ничић посетили су данас радове на путу Зајечар–Књажевац, потом радове на путу Зајечар–Неготин код Салаша и обишли инфраструктурне радове у Индустријској зони „Запад”.

Како је овом приликом поручио председник Александар Вучић путеви су од стратешког значаја за исток Србије, јер добра путна инфраструктура уједно привлачи више инвеститора, како у Зајечар, тако и у другим градовима на истоку земље.

Председник Републике Србије Александар Вучић са сарадницима је прво обишао радове на изградњи петље Селачка, на деоници Вратарница–Књажевац. Ова деоница се ради у дужини од 24 километра.

„Овај пут је од великог значаја за Тимочки крај, цео исток Србије, али и за све оне који долазе на Стару Планину. Ја ћу у наредних двадесетак дана обићи све инфраструктурне пројекте у земљи. Овај крај Србије посебно ће добити на значају када се буде изградила пруга Београд–Ниш, која треба да буде брза пруга”, рекао је Вучић.

Радове на овој деоници изводи предузеће „Интеграл инжењеринг” из Републике Српске. Вредност радова је 12,5 милиона евра. Рок за завршетак радова на делу од Вратарнице до Књажевца је 18 месеци, до 20. фебруара 2022. Паралелно се изводе радови на мостовима код села Вратарница, моста преко Јелашничке реке, у близини Малог Извора, Минићева, Горњег Зуничја и скретања за Дебелицу и Јаковац. Радови на 11 мостова почели су у октобру и биће завршени до 1. новембра. Рехабилитација деонице ће обухватити санацију постојеће и изградњу нове коловозне конструкције у складу са пројектом.

Вучић је обишао и радове на петљи Салаш, на путу Зајечар–Неготин, који би требало да буду завршени за 90 дана.

„Имамо велике планове за Прахово, да запослимо људе и због тога је ова деоница изузетно битна. Видите колико пара одлази за све, видите колики су новци у питању, а циљ нам је да до краја године имамо осам ауто-путева у изградњи. У овим селима нико није урадио пут 40–50 година. Када снег престане, на посао”, поручио Вучић.

Такође, Вучић је обишао и радове у Индустријској зони „Запад” у Зајечару. Влада Србије уложила је 200 милиона динара у инфраструктурно опремање Индустријске зоне „Запад”, а то подразумева изградњу саобраћајнице, канализације и електромреже. У току су радови и на изградњи фабрике за производњу каблова „Тел-кабл”.

На овом месту ирска компанија „Аптив”, један од светских лидера у производњи електричних инсталација за путничка возила, најавила је градњу нове фабрике у Зајечару, где ће отворити 2.500 радних места. Такође, Зајечар се налази на списку пројекта „Србија 2025” који се раде са кинеском компанијом „CRBC” и у Зајечару ће бити изграђено 50 километара нове канализационе мреже.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић упознао је председника Србије Александра Вучића са радовима који се изводе у Индустријској зони „Запад” у Зајечару.

„Овде имамо 2.020 метара саобраћајница, до овде смо довели 2.100 метара за воду, 34 милиона је уложено и ради наше предузеће ЈКП ’Водовод’ и заменили азбестне цеви, овде је инвестиција 97 милиона, опремање комплетно са тротоаром 1,2 метра. Након изградње ових фабрика, остаће нам 3,5 хектара за још неку инвестицију. Имаћемо 1.350 метара са јужном саобраћајницом и фекалном и атмосферском канализацијом. Од Републике Србије добили смо 200 милиона за опремање северног и јужног дела ове индустријске зоне”, навео је градоначелник Зајечара Бошко Ничић.

Радови се изводе и на изградњи северне саобраћајнице за уређење Индустријске зоне „Запад”, а вредност уговорених радова је 81,5 милиона динара. Радови су почели 21. децембра 2020. године, а рок за завршетак је 90 дана. Радове изводи компанија „Штрабаг”– Огранак ПЗП „Зајечар”.

„Захвалан сам посебно људима из ’Аптива’ који у Новом Саду и Лесковцу запошљавају више хиљада људи. ’Аптив’ је спас за Зајечар и за Тимочки регион. То није питање само запошљавања, већ је то спас и за Зајечар који ће уједно имати и веће приходе. У путеве само улажемо преко 20 милиона евра, а то су велики пројекти. Овим можемо да развијамо исток Србије и да део људи из иностранства вратимо”, казао је Вучић.

На питање новинара да ли ова посета има везе са локалним изборима у Зајечару, Вучић је навео да он данас није ни улазио у град и није говорио о локалним изборима и слао било какве предизборне поруке, али је додао да би волео да СНС оствари бољи резултат у Зајечару него прошли пут.

Из републичког буџета издвојена су и два милиона евра за реконструкцију фабике пијаће воде у Зајечару, а за реконструкцију здравствееног центра у том граду још 35 милиона евра.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,801ПратилацаЛајкуј
4,396ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб