Тимочка КрајинаЗајечарПредстава „Сан о завичају” нишког Народног позоришта одиграна у Зајечару

Представа „Сан о завичају” нишког Народног позоришта одиграна у Зајечару

Представа „Сан о завичају” нишког Народног позоришта одиграна у Зајечару

Представа „Сан о завичају” (невиђено фолк сновиђење) нишког Народног позоришта је савремена драмска прича о животу у Србији, одласку у свет и повратку у завичај, која је одиграна у оквиру фестивала „Јоаким Вујић” четврте фестивалске вечери у зајечарском театру.

Представа „Сан о завичају” (невиђено фолк сновиђење) по тексту Ивана Велисављевића режирао је Милан Нешковић.

Глумци нишког ансамбла су на један распеван начин, кроз хитове Шабана Шаулића, пренели поруку о свим оним питањима која муче обичног човека остављајући горак укус у устима.

Млади глумац Марко Радојевић који тумачи лик Константина, на округлом столу критике открива да није лако играти јунака чије је јуче боље него сутра.

„Није лако играти неког ко се враћа након седам година, неког који је мислио да је бољи од своје околине, да је бољи од свих, који је отишао за бољим сутра, а у ствари га је дочекало боље јуче. Круг живота се заправо никада не затвара, већ се увек изнова отвара неки напреднији и већи. Тако је и повратак главног јунака заправо покренуо ствари које су сакривене, а које ће опет бити исте као и пре седам година када је главни јунак отишао. Скоро да нико у комаду нема неку будућност осим тог детета које треба да се роди и које ће можда покренути неки нови круг и које нам даје наду за будућност”, рекао је Радојевић.

Прича је камерно постављена и тиме направљена интеракција са публиком, која је уживала у игри и песми свих глумаца.

На столу критике говорила је и глумица Маја Вукојевић Цветковић, која је тумачила лик Катарине.

„Сви ликови имају неки видљиви хендикеп, сем мог. Играјући ову улогу преживљавала сам неку женску причу која је била изузетно дирљива и за мене као глумицу, али и за публику. Што се камерног извођења ове представе тиче, играјући је на овај начин некако смо били ближи публици и успели смо да их увучемо у тај кафански дух. Тако је и публика заједно са нама постала део тог својеврсног кабареа који се одигравао на сцени. И наши монолози и део који говоримо на микрофону су наше животне приче, наша интима. Сви они музички делови су такође интима коју глумци на један распеван начин деле са публиком. Била је идеја да чак и публика у неком тренутку добије свој сто, али то није било изводљиво на сцени”, казала је Вукојевић Цветковић.

Глумац Александар Михаиловић у комаду је играо улогу деда Трише.

„Било је захтевно од глумаца да играју, певају, свирају, импровизују. Али већина из глумачког ансамбла је музички поткована и бескрајно талентована, тако да смо направили једну веселу атмосферу у којој уживамо док радимо и трудимо се да те позитивне вибрације пренесемо на публику”, рекао је Михаиловић.

Поред поменутих глумаца, у представи „Сан о завичају” ( невиђено фолк сновиђење) играју и: Сања Крстовић, Братислава Милић, Милош Цветковић, Данило Петровић, Александар Стевановић, Андрија Митић, Стефан Младеновић и Александар Маринковић.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,849ПратилацаЛајкуј
4,389ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб