VestiPremijera predstave „Đelem, đelem” 10. maja u zaječarskom pozorištu

Premijera predstave „Đelem, đelem” 10. maja u zaječarskom pozorištu

Proba predstave „Đelem, đelem”

U zaječarskom teatru će 10. maja biti izvedena premijera predstave „Đelem, đelem” po tekstu i u režiji Žora Ivanova, reditelja iz Bugarske, istakao je na pres-konferenciji Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović”.

„Reč je o predstavi u kojoj igraju samo Romi, članovi Udruženja ’Društva Roma’ u Zaječaru, za koje ja tvrdim, da je jedno od najboljih u Srbiji po rezultatima koje postiže. Ta saradnja koju mi sa njima imamo je ozbiljna sinergija koja donosi dobre rezultate i radost obema stranama. Uz pomoć našeg prijatelja i starog znanca Žora Ivanova iz Vidina, koji je prihvatio da režira ovu predstavu koja nije nimalo laka ni za profesionalne glumce, a kamoli za one koji su prvi put stali na scenu, sudeći prema onome što je do sada urađeno, dobili smo odličnu predstavu”.

Vladimir Đuričić — direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović”

Predsednik Udruženja „Društva Roma” Zaječar Miljan Rašić je istakao da je predstava „Đelem, đelem” kruna odlične saradnje između zaječarskog pozorišta i njihovog udruženja.

Predstava „Đelem, đelem” — Pres-konferencija

„Predstava nije nimalo naivna i laka, ima dosta teksta i radi se krajnje profesionalno. Nadam se da ćemo poverenje i gostoprimstvo koje smo doživeli u pozorištu opravdati 10. maja. Ova predstava za nas znači mnogo. Jedinstvena je u Srbiji po tome što je to predstava sa Romima amaterima koji nemaju veze sa glumom već su članovi Udruženja i Folklorne sekcije ’Društva Roma’ Zaječar i mi iz romske zajednice mislimo da ima lepu budućnost. Mislim da će se igrati širom Srbije jer nosi jako lepu poruku ne samo za romski narod već za sve ljude na planeti”.

Miljan Rašić — predsednik Udruženja „Društva Roma” Zaječar

Prema saznanjima reditelja Žora Ivanova ovo je prva romska profesionalna predstava ne samo u Srbiji, već i u Bugarskoj, Rumuniji i Grčkoj.

„Ova predstava je jedna od načina integracije Roma, jer im omogućava da glume, pevaju, igraju i iskažu svoju autentičnu kulturu. Projekat je veoma značajan kako za Srbiju tako i za Evropsku Uniju, jer je i tamo prisutan problem sa integracijom Roma. Već je stigao poziv za gostovanje ove predstave u Vidinu, od strane jedne romske fondacije”.

Žoro Ivanov — reditelj predstave

Predstava „Đelem, đelem” — Pres-konferencija

Prema rečima reditelja „Đelem, đelem” je dramsko-lutkarska komedija sa elementima mjuzikla koja govori o životu romske čerge u stara vremena. Obiluje autentičnom romskom muzikom, pesmom i igrom. U predstavi igraju članovi Udruženja „Društva Roma” Zaječar: Miljan Rašić, Irena Rašić, Darko Krdžalić, Darko Nikolić, Ivana Milošević, Jovana Rašić, David Georgiev i Anđela Toskić, a nastupiće i Folklorna sekcija „Društva Roma” Zaječar. Predstava će biti odigrana 10. maja od 20:00 sati.

Proba predstave „Đelem, đelem”

Proba predstave „Đelem, đelem”

Proba predstave „Đelem, đelem”

Direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić najavio je da će i ove godine biti nastavljena tradicija obeležavanja 11. maja, dana rođenja Zorana Radmilovića. Tim povodom u foajeu pozorišta dan ranije, 10. maja u 12 sati će biti otkrivena bista Zorana Radmilovića, rad vajara Svetozara Mirkova, koji će prisustvovati ovom činu. O Zoranu Radmiloviću govoriće Milan Caci Mihailović, jedan od retkih živih prijatelja i saradnika slavnog glumca.

Već 13. maja počeće čitajuće probe za predstavu „Trojanke”, u režiji Nebojše Bradića, koja će otvoriti „Antika fest” na Romulijani, krajem avgusta. Reč je o koprodukciji Narodnog pozorišta iz Prištine i zaječarskog teatra, projektu koji će najvećim delom biti finansiran iz republičkih fondova.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,191PratilacaLajkuj
4,184PratilacaZaprati
1,252PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub