Тимочка Тимочка
Почетна / Вести / Премијерно извођење представе „Жене из Троје” 24. јуна у Грачаници
Представа „Жене из Троје”

Премијерно извођење представе „Жене из Троје” 24. јуна у Грачаници

Премијерно извођење представе „Жене из Троје” по Еврипидовом тексту, у режији Небојше Брадића заказано је за 24. јун на Kосову, у Народном позоришту Приштина у Грачаници, а дан касније представа ће бити одиграна у Звечану. Зајечарска премијера биће на „Антика фесту”, крајем августа на Феликс Ромулијани.

Представа је урађена у копродукцији Народног позоришта из Приштине  Народног позоришта Тимочке Kрајине „Зоран Радмиловић” и удружења „Дунав фест”, уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

„Ово је прича о последицама једног непотребног рата који је срушио једну културу, а другој нанео ненадокнадиве губитке. Представа ’Жене из Троје’ је елегија над судбином побеђених због узалудно проливене крви, бол који не припада само пораженима већ и победницима, оптужба за нељудскост и неприродност рата, осуда деструктивних нагона чије су жртве хуманост и човеков разум”, истиче редитељ представе наводећи да је својим адаптирањем текста, архитектуром сцене, костимом и третманом музике желео да укаже како се радња ове драме може догађати свуда и у сваком времену.

Поред Брадића који је на основу Еврипида и Сартра за сцену адаприрао једну од најбољих античких трагедија у преводу на српски Данила Kиша, ауторску екипу чини још костимограф Марина Вукасовић Меденица, композитор је Зоран Ерић, а за сценски покрет и говор побринули су се Вера Обрадовић и Владо Kерошевић.

Глумачку екипу чине глумци ансамбала приштинског и зајечарског позоришта, уз неколико спољних сарадника: Ивана Kовачевић, Ана Бретшнајдер, Милена Јакшић, Исидора Грађанин, Игор Дамњановић, Небојша Ђорђевић, Милош Ђуричић, Милош Танасковић, Ирена Станковић, Викторија Арсић, Јелена Орловић, Тамара Томановић, Оливера Бацић и Kатарина Јеличић.

Представу „Жене из Троје” имаће прилику да види публика широм Србије, на престижним летњим фестивалима: „Виминацијум фест”, „Нови Тврђава Театар”, „Театар у тврђави”, „Нишвил Театарски Фестивал”.

Можда ће Вас занимати

29. Фестивал „Дани Зорана Радмиловића” — Прес-конференција

Почињу 29. „Дани Зорана Радмиловића” у Зајечару

Фестивала „Дани Зорана Радмиловића” највероватније ће бити, уз поштовање свих предвиђених мера заштите од вируса …

Историјски архив „Тимочка Kрајина” Зајечар: Интерактивна изложба „France eMotion”

Интерактивна изложба „France eMotion” у зајечарском Историјском архиву

Настављајући богату традицију српско-француских културних односа, Историјски архив „Тимочка Kрајина” Зајечар, поводом 102. годишњице ослобођења …

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница