ВестиПрограм 30. Међународног позоришног фестивала „Дани Зорана Радмиловића” и 4. „Фестивала малих...

Програм 30. Међународног позоришног фестивала „Дани Зорана Радмиловића” и 4. „Фестивала малих позоришних форми” у Зајечару

У Зајечару ће од 16. до 23. октобра 2021. бити одржан 30. јубиларни фестивал „Дани Зорана Радмиловића”, а од 11. до 14. октобра 4. „Фестивал малих позоришних форми”, чије је организовање дозвољено закључком Штаба за ванредне ситуације града Зајечара, али под одређеним условима.

Улаз на оба фестивала биће омогућен само онима који су примили најмање две дозе било које вакцине (а од пријема друге дозе је прошло минимум 21 дан), имају потврду о прележаној COVID-19 инфекцији или PCR/AG тест који није старији од 48 сати од дана посете феситивалу. У току трајања фестивала у сали Народног позоришта Тимочке Крајине „Зоран Радмиловић” дозвољено је 50% попуњености капацитета и обавезно је ношење заштитне маске (N95) све време боравка у сали и холу позоришта.

Током осам фестивалских вечери 30. „Зоранових дана” биће одигране изванредне представе из Србије, Хрватске и Републике Српске, које представљају сам врх овогодишње позоришне продукције.

Фестивал ће 16. октобра отворити премијера представе зајечарског театра „Емилија Галоти” Ефраима Готхолда Лесинга у режији Таре Манић. Из „Атељеа 212” стиже представа „Ова ће бити иста” коју је по тексту Сташе Бајец режирао Иван Вуковић. Публика ће бити у могућности да гледа и хит представу „Ана Карењина” Народног позоришта Ниш коју је по тексту Лава Николајевича Толстоја режирао Ирфан Менсур. Из Хрватске на „Зоранове дане” долази заједничка представа Градског казалишта „Јоза Ивакић” из Винковаца и Хрватског народног казалишта у Осијеку – „Госпођица Јулија” Аугуста Стриндберга у режији Аиде Буквић. Публика ће моћи да ужива и у представи „Тре сореле” „Звездара” театра из Београда, коју је по тексту Стевана Копривице режирао Милан Караџић, као и у комаду рађеном у копродукцији Позоришта Приједор и Гледалишча Копар – „Југославија моја отаџбина”, текст Горан Војновић, режија Марко Мисирача.

Из Српског народног позоришта из Новог Сада долази још једна хит представа – „Ко је убио Џенис Џоплин”, текст Тијана Грумић, режија Соња Петровић. А као шлаг на торти 23. октобра позориште „Зоран Радмиловић” извешће у част награђених премијеру представе „Покондирена тиква” Јована Стерије Поповића, у режији Оливере Викторовић Ђурашковић.

Припремљен је и богат пратећи програм који започиње већ 15. октобра, када ће бити приређено претфестивалско вече „Песнички портрет Томислава Мијовића” које ће водити песник Адам Пуслојић, а потом ће бити приказан документарни филм о Зорану Радмиловићу „Глумчина”. Продуцент филма је „Сити продукција” из Ниша, а копродуцент Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић” из Зајечара.

Фестивал малих позоришних форми, четврти по реду, ове године први пут ће бити организован одвојено, а не у оквиру „Зоранових дана”, тако да ће Фестивал бити одржан у сали зајечарског позоришта. На фестивалу ће и ове године бити изведене најбоље монодраме из Србије и Хрватске, награђене на неком од позоришних фестивала.

Фестивал малих позоришних форми отвориће 11. октобра монодрама театра „Ulysses” из Загреба „Земља Вукова” у извођењу Тонке Мршић. Наредног дана предвиђене су две представе: „Чај са Кублај каном” у новосадској продукцији „Упалимо рефлекторе”, у извођењу Југослава Крајнова и „Живојин Мишић” Позоришта Славија из Београда, у извођењу Бошка Пулетића. Публика ће 13. октобра моћи да ужива и у монодрамама „Нина” у извођењу Николине Вујевић и „Последња шанса” у извођењу Сузане Петричевић.

У част награђених 14. октобра биће одиграна монодрама зајечарског позоришта „Случај господина Костића” у извођењу Бранислава Мијатовића.

Карте за позоришне фестивале публика ће моћи да резервише на билетари позоришта или путем телефона 019/425-426, а продаја карата почеће данас.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,800ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб