VestiPrva pozorišna premijera u Srbiji u zaječarskom teatru

Prva pozorišna premijera u Srbiji u zaječarskom teatru

Predstava „Bliži nebu”

U Narodnom Pozorištu Timočke Krajine „Zoran Radmilović” u Zaječaru u ponedeljak,  31.avgusta 2020. godine, od 20:00 sati biće odigrana premijera predstave „Bliži nebu”. U pitanju je nagrađivani komad Željka Hubača koji je do sada izvođen u Srbiji, Bugarskoj i Ruskoj Federaciji.

Ovoga puta ga je na scenu postavio autor, kome je ovo četvrta režija u srpskim profesionalnim teatrima. Ovo će biti prva premijera u profesionalnim pozorištima u Srbiji za vreme pandemije korona virusa, uz poštovanje mera zaštite od zaraze virusa COVID-19.

Predstava „Bliži nebu”

Broj mesta je zbog obaveznog rastojanja ograničen na 32 jer je u pitanju kamerna predstava, što znači da je i publika na sceni. Cena karte je 300 dinara, a prodaja će biti na dan predstave. Uz kartu će se dobijati i uputstvo o merama zaštite.

U predstavi igraju: Zoran Karajić, kao gost, Vujadin Milošević, Miloš Tanasković, Gabrijel Bećarević, Branislav Mijatović, Viktorija Arsić, Ana Bretštajner i Predrag Grbić.

Pripreme ove predstave su počele početkom marta i bile su prekinute tokom vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa.

Predstava „Bliži nebu”

Premijeri predstave koja će biti izvedena 31. avgusta prethodilo je testiranje na COVID-19 glumaca i tehničkog osoblja vezanog za scenu. Svima su nalazi negativni tako da niko od njih nije zaražen korona virusom.

Radnja drame „Bliži nebu” se odigrava u neuropsihijatrijskoj klinici u Topolnici, kraj Niša, a po rečima teatrologa Svetislava Jovanova, koji je o komadu pisao u pogovoru za knjigu drama Željka Hubača „Bizarno”, u osnovi sukoba se nalazi sudar dva sveta, novopridošlice, univerzitetskog profesora iz Beograda, doktora Čortarovića i grupe lokalnih pacijenata.

Čortarović uspeva da u svakome od svojih sabesednika, pacijenata, podstakne iluziju kako se izgubljeni, oteti ili protraćeni normalni „život“ može vratiti ne spoznajom, već osvetom i razaranjem, čime se njegov lik izdiže do nivoa sjajno okarakterisanog, ledenog provincijskog Mefista, a komad postaje nadasve aktuelan.

O autoru

Željko Hubač je rođen je u Tuzli, 1967. godine, a odrastao u Zenici i Leskovcu.

Kao inženjer elektrotehnike i apsolvent beogradskog Prirodno-matematičkog fakulteta, upisao je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, gde je diplomirao 1996. na odseku „Dramaturgija“.

Njegovi dramski komadi su do sada 42 puta premijerno izvedeni u profesionalnim pozorištima u Srbiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Švedskoj, Japanu i Ruskoj Federaciji, a reprizirani više od 1.000 puta.

Predstave rađene po njegovim dramama bile su u selekciji više od 40 domaćih i inostranih pozorišnih festivala i osvojile su preko 50 nagrada.

Za dramske tekstove nagrađivan je 10 puta u zemlji i inostranstvu. Drame su mu prevođene na engleski, nemački, ruski, bugarski, poljski, švedski i japanski jezik.

Objavio je knjigu drama „Bizarno” 2012 godine. Kao dramaturg je radio u značajnim teatrima u Srbiji i regionu, a profesionalno se bavi i pozorišnom režijom. Autor je scenarija većeg broja realizovanih televizijskih emisija, igranih serijala, TV drama i jednog dugometražnog igranog filma.

Pisao je pozorišnu kritiku za dnevni list „Danas”, objavljivao teatrološke eseje u domaćim i inostranim časopisima. Član je srpskih sekcija Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa i Međunarodnog teatarskog instituta.

Bavi se i novinarstvom („Danas”, „RFE”, „Ludus” i dr.), osnivač je „Pozorišnih novina“ Narodnog pozorišta u Beogradu. Član je NUNS-a. Bio je urednik izdanja Muzeja pozorišne umetnosti Srbije i pozorišnog časopisa „Teatron”, glavni urednik Izdavačke delatnosti Narodnog pozorišta u Beogradu i dramaturg Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

U periodu od 2014–2018. bio je vršilac dužnosti direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, a trenutno je dramaturg tog pozorišta.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,354PratilacaLajkuj
4,214PratilacaZaprati
1,262PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub