Тимочка КрајинаЗајечарПУ Зајечар: Повољно стање безбедности током октобра месеца

ПУ Зајечар: Повољно стање безбедности током октобра месеца

МУП Републике Србије — Полицијска управа Зајечар

Стање безбедности које покрива Полицијска управа у Зајечару, узимајући у обзир расположиве параметре, може се оценити повољно.

„Број извршених кривичних дела током октобра месеца је мањи за 15% и износи 109, а о професионалном односу наших припадника према грађанима и послу сведочи податак да је број расветљених кривичних дела током извештајног периода већи од 60% и представља увећање за 7% у односу на исти период прошле године

Највећи број евидентираних кривичних дела је из области општег криминалитета и износи 99 у односу на исти период прошле године када је евидентирано 114, што представља проценат умањења за 13%, од чега се најчешће издвајају имовинска кривична дела, највише кривично дело крађе – 21, тешке крађе – 8 и неовлашћено коришћење тушег возила – 2.

У извештајном периоду 13 лица је задржано сходно Законику о кривичном поступку и у законском року, уз кривичну пријаву, предато надлежном тужилаштву.

Из области сузбијања наркоманије током октобра месеца укупно је заплењено 525 грама различитих врста дрога, најчешће марихуане – 478 грама, и поднето 19 кривичних пријава у односу на исти период прошле године када је било 16.

Подаци јавног реда и мира показују да је на подручју надлежности Полицијске управе у Зајечару током октобра месеца поднето укупно 23 прекршајних пријава и није евидентиран нити један случај нарушавања јавног реда и мира у већем обиму узимајући у обзир и повећање броја јавних окупљања.

У оквиру пројекта ’Заједно и безбедно кроз детињство’ које Министарство унутрашњих послова реализује у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја на подручју надлежности ове управе укупно је регистровано 29 основних школа у којима је одржано 116 предавања ученицима од I до VIII разреда.

У контролама саобраћаја, усмереним на откривање прекршаја који су и најчешћи узроци саобраћајних незгода, током извештајног периода спроведена је по једна међународна, централна и регионална акција и откривено 1.002 саобраћајних прекршаја од чега најчешће прекорачење брзине кретања – 259, употребе мобилног телефона у саобраћају – 56 и некоришћења сигурносног појаса – 52. Због вожње под дејством алкохола санционисано је 35 возача док је 13 задржано у службеним просторијама до истрежњења.

На територији Зајечарског округа током октобра месеца догодило се укупно 27 саобраћајних незгода што представља скоро идентичан број у односу на исти период претходне године док је број настрадалих лица у умањењу за 38%.

У наредном периоду, припадници Министарства унутрашњих послова у Зајечару наставиће са редовним и појачаним контролама са циљем спречавања и откривања кривичних дела и прекршаја као и смањења броја саобраћајних незгода а такође, у складу са тренутном безбедносном ситуацијом условљеном жариштима на више подручја у свету, рад полиције биће усмерен и на борбу против организованог криминала и спречавања кријумчарења људи и ирегуларних миграција те стога апелујемо на све грађане да сваки вид оваквих појава и догађаја, без одлагања, одмах пријаве најближој полицијској станици”, наводи се у саопштењу ПУ Зајечар.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,765ПратилацаЛајкуј
4,390ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб