Timočka KrajinaZaječarPublika 5. „Festivala malih pozorišnih formi” gromoglasnim aplauzom nagradila monodramu „Petrijin venac”

Publika 5. „Festivala malih pozorišnih formi” gromoglasnim aplauzom nagradila monodramu „Petrijin venac”

5. „Festival malih pozorišnih formi” u Zaječaru – Predstava „Petrijin venac”

Publika 5. „Festivala malih pozorišnih formi” sinoć je u zaječarskom teatru bila na nogama i dugim, gromoglasnim aplauzom nagradila fantastičnu Mirjanu Karanović za ulogu Petrije u monodrami Teatra na brdu iz Beograda „Petrijin venac” koju je po tekstu Dragoslava Mihajlovića režirala Jana Maričić.

Ova monodrama, baš kao i život, izaziva i smeh i plač.To je priča o borkinji koja se ne predaje, o krhkoj ženi koja ne odustaje od života već ga prihvata u svoj njegovoj gorčini i sposobna je da se raduje malim stvarima i magičnim trenucima uprkos teškom životu jedne žene u unutrašnjosti.

5. „Festival malih pozorišnih formi” u Zaječaru – Predstava „Petrijin venac”

„Uvek imam isti osećaj divljenja i neke tuge prema toj ženi kada igram. Prema svim ženama čiji delovi priča su sadržani u priči ove žene. Naravno, mnogo toga se promenilo u našim životima od vremena kad je Petrija živela, ali se ljudi veoma sporo menjaju iznutra. Kad razmišljam šta je rečeno u tom tekstu, često dobijem potvrdu u životu da se slažem sa tim da je život patnja i da ti neki put dođe da ga prekineš ali onda, znate, ona kaže ’pomilujete psa koji umire i njemu je lepo’. Nekako kad hoćeš da se oslobodiš patnje onda se oslobodiš svega. Svaki čovek tu patnju i muku nosi u sebi. To je znak života jer kad postanemo ravnodušni i kad nas ništa više ne boli i kada nas ništa više ne muči, u smislu da nešto hoćemo i da negde idemo onda to znači da smo negde iznutra mrtvi. Ova žena je živa do kraja i to je ono što mene fascinira”, rekla je po završetku predstave naša proslavljena glumica Mirjana Karanović.

Predstavi je prethodila promocija knjige posvećene piscu „Petrijinog venca” pod nazivom „Politička drama i pozorište u dramama Dragoslava Mihajlovića” autorke dr Jelene Perić. Ona je podsetila da je pored njegove najpoznatije drame „Kad su cvetale tikve” Mihajlović napisao i drame „Protuve piju čaj” i „Skupljač” koja je jedini put izvedena u zaječarskom pozorištu. Pisati o Dragoslavu kao o dramskom piscu je jako interesantno pogotovo zato što su mnoge njegove pripovetke i romani dramatizovani.

5. „Festival malih pozorišnih formi” u Zaječaru – Promocija knjige „Politička drama i pozorište u dramama Dragoslava Mihajlovića”

Takav je slučaj i sa romanom „Petrijin venac” po kome je snimljen film, a već dugo se igra i predstava u Beogradu, a sada i monodrama u kojoj, kao i u filmu Petriju igra Mirjana Karanović. Moderator promocije bila je Snežana Udicki, rediteljka, direktorka pozorišta „Sterija” iz Vršca i član stručnog žirija „Festivala malih pozorišnih formi”.

5. „Festival malih pozorišnih formi” u Zaječaru – Predstava „Petrijin venac”

Takmičarski program 5. „Festivala malih pozorišnih formi” nastavlja se u danas od 20:00 sati , kada je na programu predstava „Prah”, rađena u produkciji JU Centra kulture i mladih Općine Sarajevo i Sarajevskog udruženja dramskih umetnika „Altteatar”, Bosna i Hercegovina. Tekst: Đerđa Špira. režija: Miralem Zupčević. Igraju: Gordana Boban i Mirsad Tuka.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,189PratilacaLajkuj
4,185PratilacaZaprati
1,252PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub