VestiRastegljive baterije mogu da donesu revolucionaran pomak za nosive uređaje

Rastegljive baterije mogu da donesu revolucionaran pomak za nosive uređaje

Savitljive i rastegljive baterije

Istraživači sa Stanford univerziteta uspeli su da razviju specijalnu savitljivu i rastegljivu plastiku koja je u stanju da čuva energiju na mnogo sigurniji način od konvencionalnih baterija. Upotreba polimera na bazi plastike za ovu namenu nije nova u istraživanjima, ali su prethodni polimeri bili napravljeni u formi gela koji je ponekad cureo ili se palio.

Ova nova baterija je zbog svoje fleksibilnosti i savitljivosti idealna za upotrebu na nosivim uređajima, kao što su pametni telefoni ili uređaji koji bi se koristili na određenim komadima odeće. Dosadašnje baterije koje su se koristile u takvim slučajevima su čvrste i zbog toga su morale da budu male kako ne bi smetale korisnicima. Nove, savitljive baterije mogle bi praktično da budu deo odevnog predmeta, pa prema tome bi mogle da budu i mnogo većeg kapaciteta. A pošto koriste polimer elektrolite, koji su mnogo sigurniji od tečnih elektrolita, izbegava se mogućnost njihovog curenja ili samozapaljivanja.

Tokom testiranja, baterije su uspevale da zadrže svoje energetske osobine čak i kada su bile presavijane, stezane ili razvlačene do duple veličine u odnosu na originalne dimenzije. Za sada je problem kapacitet, jer ove baterije mogu da čuvaju otprilike polovinu energije u odnosu na klasične baterije istih dimenzija. Međutim, istraživači veruju da će vremenom rešiti i prevazići taj problem. Oni očekuju da će u narednih 12 do 18 meseci moći da ponude proizvođačima potpuno testiranu tehnologiju upotrebljivih fleksibilnih baterija.

 

Izvor:pcpress.rs

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,341PratilacaLajkuj
4,210PratilacaZaprati
1,264PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub