ВестиРастегљиве батерије могу да донесу револуционаран помак за носиве уређаје

Растегљиве батерије могу да донесу револуционаран помак за носиве уређаје

Савитљиве и растегљиве батерије

Истраживачи са Станфорд универзитета успели су да развију специјалну савитљиву и растегљиву пластику која је у стању да чува енергију на много сигурнији начин од конвенционалних батерија. Употреба полимера на бази пластике за ову намену није нова у истраживањима, али су претходни полимери били направљени у форми гела који је понекад цурео или се палио.

Ова нова батерија је због своје флексибилности и савитљивости идеална за употребу на носивим уређајима, као што су паметни телефони или уређаји који би се користили на одређеним комадима одеће. Досадашње батерије које су се користиле у таквим случајевима су чврсте и због тога су морале да буду мале како не би сметале корисницима. Нове, савитљиве батерије могле би практично да буду део одевног предмета, па према томе би могле да буду и много већег капацитета. А пошто користе полимер електролите, који су много сигурнији од течних електролита, избегава се могућност њиховог цурења или самозапаљивања.

Током тестирања, батерије су успевале да задрже своје енергетске особине чак и када су биле пресавијане, стезане или развлачене до дупле величине у односу на оригиналне димензије. За сада је проблем капацитет, јер ове батерије могу да чувају отприлике половину енергије у односу на класичне батерије истих димензија. Међутим, истраживачи верују да ће временом решити и превазићи тај проблем. Они очекују да ће у наредних 12 до 18 месеци моћи да понуде произвођачима потпуно тестирану технологију употребљивих флексибилних батерија.

 

Извор: pcpress.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,793ПратилацаЛајкуј
4,390ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб