ВестиРеализован пројекат „Едукацијом до еманципације”

Реализован пројекат „Едукацијом до еманципације”

Вођени важношћу едукације за човека, али и ситуацијом да она није у истој мери свима подједнако доступна, реализован је пројекат „Едукацијом до еманципације”.

Циљ пројекта је допринос друштвеном и економском оснаживању наше најрањивије групе становништва, незапослених или повремено/привремено запослених жена, посебно оних која живе у руралним подручјима.

Селекцију су прошле 34 жене које су током 12 месеци са успехом похађале обуке које ће их оспособити за самосталан рад у области сеоског туризма и производње, промоције и продаје сопствених производа, са посебним акцентом на интернет продају.

Стечена знања и вештине сада могу да примене и да започну своје послове или унапреде и прошире пословање те тако увећају приходе и обезбеде економску стабилност.

Пројекат је реализовало Удружење грађана „Village” уз подршку Европске уније.

Током 12 месеци кандидаткиње су прошле обуке из регистрације и категоризације туристичког домаћинства, ИТ обуку по модулима, теоријску и практичну обуку о значају и изради сувенира, две теренске радионице на падинама Ртња и Хомољских планина о прикупљању, сушењу и паковању лековитог биља. У оквиру радионице полазнице су посетиле компанију „Адонис” доо Сокобања која се бави откупом и прерадом лековитог биља.

Такође, у оквиру пројекта полазнице су имале две студијске посете у етно ресторану „Стара воденица” у Сокобањи, Етно комплекс „Илино” у Илину, Етно кућа „Станојевић” и дестилерију „Ртањска ватра”. Ове студијске посете су се показале као сврсисходне јер су полазнице размениле пуно идеја, савета и примере добре праксе.

Завршни догађај пројекта реализован је у Злоту у оквиру сајма етно хране на коме су полазнице промовисале своја стечена знања и вештине приказавши сувенире, производе домаће радиности и презентацију гастрономске понуде.

Удружење грађана „Village” у оквиру пројекта издало је четири публикације и то: Флајер о пројекту, Мој водич за развој туризма на селу, Брошура о сувенирима и техником израде истих и завршни флајер пројекта. Резултати пројекта представијени су широј јавности у периоду од 30.- 31. октобра у просторијама „Дом омладине” Бор, „Медија центар” Бор и конференцијској сали ресторана „Барба” у Бору.

УГ „Village” ће наставити да пружа полазницама техничку подршку у њиховим будућим пословним активностима.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб