Тимочка Тимочка
Почетна / Вести / Реконструкција, доградња и изградња нових објеката Здравственог центра у Зајечару
Фото: zajecar.info

Реконструкција, доградња и изградња нових објеката Здравственог центра у Зајечару

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић издао је саопштење у коме се говори о два капитална пројекта за град Зајечар.

Саопштење преносимо у целости:

„У току ове и прошле године град Зајечар је издвојио 48.000.000 (досад плаћено 30.000.000) само за израду пројектне документације за реконструкцију, доградњу и изградњу нових објеката Здравственог центра у Зајечару.

Такође је урађен велики посао око, коначног, озакоњења свих објеката (после 50 година) без чега ниједан пројекат не би могао да се реализује и изда грађевинска дозвола.

Окончана је и Канцеларији за управљање јавним улагањима Владе РС предата пројектна документација за реконструкцију и доградњу Дечијег одељења (са доградњом Дечијег диспанзера) укупне површине 2.800 м2.

У склопу овог, реконструисаног и дограђеног одељења, наћи ће се четири целине са засебним улазима и то:

• део за школску болесну децу;

• део за предшколску болесну децу;

• саветовалиште за школску децу и

• саветовалиште за предшколску децу.

Све четири целине, са засебним улазима, имају у средини (повезане су) заједничке просторије за запослене док су пацијенти потпуно одвојени.

Постојеће Дечије одељење се од поткровља хоризонтално дограђује и повећава се површина у габариту нижих спратова.

Новопројектованим решењем уз нове ординације и собе добија се и свечана сала са новом кухињом, санитарним чворовима и великом терасом.

Поступак је тренутно у фази издавања грађевинске дозволе а Канцеларија је дала сагласност. Процењује се да ће вредност ове реконструкције и доградње бити око 320.000.000 динара.

Други пројекат, у склопу реконструкције комплетног ЗЦ „Зајечар” у оквиру плана „Србија 2020–2025”, јесте изградња потпуно новог Герентолошког центра при ЗЦ „Зајечар” у површини од 8.900 м2 и у процењеној вредности од око 700.000.000 динара.

Геронтолошки центар замишљен је као монолитни прстен који левитира над приземљем. Конципиран је са надкривеним простором (надкривени плато) и отвореним просторима (атријум и унутрашње двориште), простором за заједничке активности, трпезаријом, дистрибутивном кухињом, административним просторијама, медицинским блоком, смештајним јединицама у приземљу, магацином медицинског прибора и материјала те магацином инвентара, подстанице инсталација, кухињске оставе и подрума.

На првом и другом спрату биће једнокреветне и двокреветне собе за кориснике, амбуланте за физикалну и радну терапију, гардеробер и санитарни чвор за медицинско особље.

У новоизграђени Геронтолошки центар, након завршетка истог, селиће се појединачна одељења ЗЦ „Зајечар”, док траје њихова обнова, реконструкција и доградња у наредном петогодишњем периоду.

Укупна вредност, комплетне реконструкције, надоградње и изграње објеката ЗЦ „Зајечар”, процењује се на око 40.000.000 евра (4.750.000.000 динара) без опреме. Нови Здравствени центар у Зајечару имаће и најсавременији дијагностички центар са магнетном резонанцом.

Најкасније у пролеће наредне године очекује се почетак првих радова.”

Можда ће Вас занимати

Матична библиотека „Светозар Марковић” Зајечар

Зајечарска библиотека данас прославља 154. рођендан

Читаоница Зајечарска је почела са радом 27. новембра 1866. године, те данас Матична библиотека „Светозар …

Црвени крст Зајечар: Добровољно давање крви

Акција добровољног давања крви 2. децембра у Зајечару

Црвени крст Зајечар у сарадњи са Службом за трансфузију крви из Ниша у среду, 2. …

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница