ВестиРеконструкција, доградња и изградња нових објеката Здравственог центра у Зајечару

Реконструкција, доградња и изградња нових објеката Здравственог центра у Зајечару

Фото: Град Зајечар

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић издао је саопштење у коме се говори о два капитална пројекта за град Зајечар.

Саопштење преносимо у целости:

„У току ове и прошле године град Зајечар је издвојио 48.000.000 (досад плаћено 30.000.000) само за израду пројектне документације за реконструкцију, доградњу и изградњу нових објеката Здравственог центра у Зајечару.

Такође је урађен велики посао око, коначног, озакоњења свих објеката (после 50 година) без чега ниједан пројекат не би могао да се реализује и изда грађевинска дозвола.

Окончана је и Канцеларији за управљање јавним улагањима Владе РС предата пројектна документација за реконструкцију и доградњу Дечијег одељења (са доградњом Дечијег диспанзера) укупне површине 2.800 м2.

У склопу овог, реконструисаног и дограђеног одељења, наћи ће се четири целине са засебним улазима и то:

• део за школску болесну децу;

• део за предшколску болесну децу;

• саветовалиште за школску децу и

• саветовалиште за предшколску децу.

Све четири целине, са засебним улазима, имају у средини (повезане су) заједничке просторије за запослене док су пацијенти потпуно одвојени.

Постојеће Дечије одељење се од поткровља хоризонтално дограђује и повећава се површина у габариту нижих спратова.

Новопројектованим решењем уз нове ординације и собе добија се и свечана сала са новом кухињом, санитарним чворовима и великом терасом.

Поступак је тренутно у фази издавања грађевинске дозволе а Канцеларија је дала сагласност. Процењује се да ће вредност ове реконструкције и доградње бити око 320.000.000 динара.

Други пројекат, у склопу реконструкције комплетног ЗЦ „Зајечар” у оквиру плана „Србија 2020–2025”, јесте изградња потпуно новог Герентолошког центра при ЗЦ „Зајечар” у површини од 8.900 м2 и у процењеној вредности од око 700.000.000 динара.

Геронтолошки центар замишљен је као монолитни прстен који левитира над приземљем. Конципиран је са надкривеним простором (надкривени плато) и отвореним просторима (атријум и унутрашње двориште), простором за заједничке активности, трпезаријом, дистрибутивном кухињом, административним просторијама, медицинским блоком, смештајним јединицама у приземљу, магацином медицинског прибора и материјала те магацином инвентара, подстанице инсталација, кухињске оставе и подрума.

На првом и другом спрату биће једнокреветне и двокреветне собе за кориснике, амбуланте за физикалну и радну терапију, гардеробер и санитарни чвор за медицинско особље.

У новоизграђени Геронтолошки центар, након завршетка истог, селиће се појединачна одељења ЗЦ „Зајечар”, док траје њихова обнова, реконструкција и доградња у наредном петогодишњем периоду.

Укупна вредност, комплетне реконструкције, надоградње и изграње објеката ЗЦ „Зајечар”, процењује се на око 40.000.000 евра (4.750.000.000 динара) без опреме. Нови Здравствени центар у Зајечару имаће и најсавременији дијагностички центар са магнетном резонанцом.

Најкасније у пролеће наредне године очекује се почетак првих радова.”

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,801ПратилацаЛајкуј
4,396ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб