„Рибља чорба“ и Др Неле Карајлић на 17. Међународном сајму меда и вина у Неготину

Туристичка организација општине Неготин 11. и 12. маја 2024. организује 17. Међународни сајам меда и вина, који ће окупити произвођаче меда, вина, сувенира, лековитог биља, произвођаче пратеће опреме и све оне који се баве продајом, дистрибуцијом и конзумирањем меда и вина.

Концепција Сајма меда и вина у Неготину прилагођена је стварању препознатљивих робних марки у области винарства и пчеларства, будући да су вина са подручја Неготинске крајине од 18. века синоним доброг квалитета, као и мед по чему се општина Неготин, трећа у Србији по броју кошница, такође афирмисала.

Поред званичног програма, биће одржане дегустације и предавања из области пчеларства и винарства, неопходне за даљу едукацију, пре свега, младих винара и пчелара, који настављају богату традицију овог краја.

Сајам меда и вина, који се сваке године организује 11. и 12. маја, пропраћен је и богатим културно – забавним програмом.

Ове године, у суботу 11. маја, од 10:00 сати биће организован Мини баскет фестивал „Дан града, дан кошарке“ – организатори: КК „Хајдук Вељко“ и Кошаркашки савез источне Србије. Од 12:00 сати у Музеју Хајдук Вељка Радионица веза “Где ја стадох, ти продужи” – организатори: Музеј слатка и Музеј Крајине. Од 18:00 сати на Градском тргу у Неготину свечано отварање 17. Међународног сајама меда и вина 2024 „Они виде мед и винО“. Од 19:00 сати у Музеју Хајдук Вељка – Хуманитарна аукција уметничких ускршњих јаја – организатори: СПЦ Црквена општина Неготин и Музеј Крајине. Такође, од 19:00 сати концерт „Стубови поп културе“. Од 21:00 сат, концерт групе „Рибља чорба“.

У недељу 12. маја, Од 10:00 сати на Градском тргу 17. Међународни сајам меда и вина 2024 „Они виде мед и винО“: „Поздрав из Крајине“ – „КОНТРАКОРД“ и Слободан Пецић, КУД „Стеван Мокрањац“. Од 10:30 сати у Музичком павиљону предавање „Нови изазови у пчеларству“, др Родољуб Живадиновић, председник СПОС-а, Јавна трибина о раду СПОС-а – организатор: Друштво пчелара „Хајдук Вељко“ Неготин. Од 12:00 сати у Дому културе „Стеван Мокрањац“ свечана седница Скупштине општине Неготин поводом 12. маја – Дана општине Неготин. Од 14:00 сати у промотивној сали библиотеке „Дружење са др Нелетом Карајлићем“. Од 17:00 сати концерт „Неготино романтико“. Од 19:00 сати „Међу јавом и мед сном“ певано српско песништво 19. века – Љиљана Филимоновић и пријатељи. Од 21:00 сат концерт Др Неле Карајлић и „Осиромашени уранијум“.

Такође, у склопу Мајских свечаности, током целог месеца биће приређен богат програм.