ВестиШанса за Србију: ЕУ улаже у стартап-е 2,8 милиона евра

Шанса за Србију: ЕУ улаже у стартап-е 2,8 милиона евра

Start-up концепт
Фото: Shutterstock, илустрација

У Привредној комори Србије представљен је Block.IS, нови бизнис акцелератор, који ће пружити финансијску, пословну и техничку подршку стартаповима и малим или средњим предузећима, који се баве применом blockchain технологије у секторима европске привреде — пољопривреде, логистике и финансија.

Најбоље идеје ЕУ ће финансирати са 2,8 милиона евра, кроз два отворена позива, од којих ће први бити у септембру ове године, а други наредне године. С том сумом ће у оквиру два позива, на која могу да се пријаве и компаније из Србије, бити финансирано укупно 90 стартапова и малих или средњих предузећа из читаве Европе.

На представљању је речено да Block.IS акцелератор програм чине три фазе — иновирај, експериментиши и комерцијализуј, у оквиру којих ће најбољи пројекти добити конкретну финансијску, као и техничку и пословну подршку од представника релевантних кластера, специјалиста и експерата из сва три сектора.

Младен Радишић из пројектног тима је рекао да фаза „иновирај“ укључује финансијску подршку од 3.000 евра за укупно 90 најбољих пројеката из оба отворена позива и трајаће укупно месец дана. Радишић каже да ће кандидати бити позвани да усаврше концепте својих идеја или решења, као и да припреме њихову презентацију, а коју ће потом изложити пред Block.IS комисијом састављеном од представника релевантних кластера и успешних иноватора.

Фаза „експериментиши“ укључује финансијску подршку од 50.000 евра за укупно 45 најбољих пројеката из фазе „иновирај“ и трајаће укупно осам месеци. У склопу ове фазе учесници ће радити на развоју предложених пројеката уз блиску сарадњу и подршку Block.IS акцелератора.

Фаза „комерцијализуј“ укључује финансијску подршку од 7.000 евра за укупно 20 пројеката с највећим тржишним потенцијалом из фазе „експериментиши“ и трајаће укупно два месеца. Учесници ове фазе ће радити на промоцији и комерцијализацији свог производа са циљем остваривања контаката с купцима, стратешким партнерима и инвеститорима.

Михаило Весовић из ПKС каже да се Центар за подршку малим и средњим предузећима Kоморе прикључио овој иницијативи у жељи да се помогне свим оним компанија и свима онима који се баве blockchain технологијама, како у развоју самих blockchain технологија, тако и у њиховој примени у својим традиционалним пословима, а пре свега се тиче компанија из области пољопривреде, логистике и финансија.

Навео је да је представљен модел акцелератора прави модел како иновативне компаније, стартап компаније на свом почетку могу да добију не само финансијску подршку него и техничку и пословну, што је, оценио је, још важније за њих.

„Верујем да ће овакав акцелератор и овакав програм финансиран од ЕУ значајно допринети да компаније које се баве blockchain технологијама у ове три области, од својих започетих иновативних пројеката на крају развију и финални производ и да успеју да дођу до тржишта, које им је битно”, рекао је Весовић. Навео је да се blockchain технологија показала као можда најприменљивија и најбрже прихваћена кад је реч о криптовалутама и њиховом функционисању.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,849ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб