Тимочка КрајинаБор„Сигурне стазе”: Иницијатива да град Бор добије План одрживе урбане мобилности

„Сигурне стазе”: Иницијатива да град Бор добије План одрживе урбане мобилности

Удружење „Сигурне стазе” Бор: Иницијатива да град Бор добије План одрживе урбане мобилности

План одрживе урбане мобилности је политичка мера која је дефинисана као циљ за побољшање приступачности градским областима, која обезбеђује висок квалитет и одрживост мобилности за све учеснике у саобраћају.

Иницијатива је доступна на овом линку.

Главни циљ одрживог урбаног саобраћаја јесте да пружи и осигура доступност и безбедну мобилност за целокупну урбану популацију, без обзира на њихов друштвено-економски статус, на начин који неће угрозити животну средину. Другим речима, одржива мобилност треба да послужи као путоказ за активности и инфраструктурни развој који ће осигурати пожељни ниво мобилности и смањити емисије гасова са ефектом стаклене баште из сектора саобраћаја.

Савети и смернице за развој урбане мобилности на територији града Бора су доступни на mobilitybor.com.

Развој Плана одрживе урбане мобилности треба да буде тесно повезан и у складу са циљевима и приоритетима постављеним у другим стратешким и документима програмске политике заједнице. Треба ваљано размотрити и заједничке дугорочне циљеве и стратегије, као и националне развојне циљеве, приоритете и планове о интеграцији саобраћајне мреже.

План одрживе урбане мобилности за град Бор треба да обухвати следеће циљеве:

  • Разумевање тренутних путних карактеристика и предвиђање путних потреба за одређени плански период;
  • Да мобилност постане приоритет за све друштвено-економске групе;
  • Да се процени утицај урбаног планирања саобраћаја на животну средину, на основу путне потражње и технолошких избора;
  • Интеграција транспортних опција са структуром коришћења земљишта и планираним регионалним развојем, као и стварање алтернативних транспортних опција са циљем постизања мобилности са ниским садржајем угљеника;
  • Развити план мобилности који је економски, социјално, еколошки и технолошки одржив, са циљем постизања ниског садржаја угљеника, као и укључивање таквог плана у развојне урбанистичке и транспортне планове;
  • Предложити програм за успешно спровођење одабраних интервенција;
  • Обратити одговарајућу пажњу на пешаке и немоторизована превозна средства у оквиру планирања саобраћаја;

Иницијатива се везује за циљеве декаде безбедности саобраћаја 2021. до 2031. проглашене од стране Уједињених нација. И за један од циљева одрживог развоја Уједињених нација који носи назив „Одрживи градови и заједнице” који има за циљ стварање одрживих градова – градова који су приступачни, са добрим системом јавног превоза, бициклистичком и пешачком инфраструктуром и великим бројем зелених површина.

Иницијатива је упућена: градоначелнику Бора, господину Александру Миликићу, Одељењу за привреду и друштвене делатности, Одељењу за урбанизам, грађевинске, комуналне, имовинско-правне и стамбене послове, Савету за безбедност саобраћаја у ГУ Бор и ЈКП за стамбене услуге – Управљачу пута на територији града Бора.

Ова иницијатива реализује се у оквиру програма „Активни грађани – боље друштво: заговарањем ка сарадњи и демократском развоју Србије” (javnozagovaranje.bos.rs), који реализује Београдска отворена школа (bos.rs) уз подршку америчког народа путем Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) (usaid.gov/serbia).

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,790ПратилацаЛајкуј
4,387ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб