ВестиСрбија до краја 2019. добија стратегију о ВЕШТАЧKОЈ ИНТЕЛИГЕНЦИЈИ

Србија до краја 2019. добија стратегију о ВЕШТАЧKОЈ ИНТЕЛИГЕНЦИЈИ

Вештачка интелигенција
Фото: Shutterstock, илустрација

Србија ће се до краја 2019. године придружити малом броју земаља у свету које имају званичну стратегију о вештачкој интелигенцији, најавио је саветник председнице Владе Србије за ИТ и предузетништво Ненад Пауновић и додао да Србија много улаже у развој вештачке интелигенције (A.I.) као једне од најважнијих алатки за раст извоза у ИТ индустрији.

Пауновић је на панелу посвећеном вештачкој интелигенцији, уочи отварања Међународног кинеског сајма инвестиција и трговине „CIFIT 2019” у Сјамену, рекао да наша земља има дугу и јаку традицију технологија која датира из 60-их и 70-их година прошлог века када су, како је рекао, амерички научници долазили у Србију да уче о роботици.

„Са унапређењем интернета и дигиталном економијом наш ИKТ сектор је искористио те могућности и постали смо земља извозница ИТ програма са годишњом стопом раста изнад 30 одсто”, рекао је Пауновић и додао да Влада Србије много улаже у развој ИТ технологија.

Указао је на пример компаније „3Lateral” која, како је навео, користи вештачку интелигенцију за креирање дигиталне реплике људи у видео игрицама и филмовима, не само када је реч о покретима већ и невероватно прецизним експресијама на лицу.

Такође, навео је и пример Института „BioSense”, који је у власништву државе, који користећи вештачку интелигенцију прави фотографије земљишта које помажу пољопривредницима да на најбољи могући начин искористе своје обрадиве површине.

„Значај тог пројекта је препознала и ЕУ и биће један од 10 изузетних европских центара, а једини за дигиталну пољопривреду”, рекао је Пауновић и додао да су у Србији и представништва великих компанија које запошљавају A.I. и ИТ инжењере из Србије чије се технологије примењују широм света.

Пауновић је подсетио и да је дигитализација кључни приоритет Владе Србије и да су у том смислу постигнути значајни резултати у области образовања, побољшању пословног окружења и директној подршци дигиталним компанијама и пројектима о вештачкој интелигенцији.

 

Извор: blic.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб