DruštvoSrpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju 8. novembra Mitrovdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju 8. novembra Mitrovdan

Sveti Dimitrije — Mitrovdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju 8. novembra Mitrovdan, pravoslavni praznik posvećen Dimitriju Solunskom.

Praznik je posvećen Dimitriju Solunskom, antičkom zapovedniku Soluna koji je odbio da izvrši naređenje cara Maksimilijana o progonu hrišćana i javno je propovedao tu veru kao jedinu pravu. Dimitrije je zbog toga bačen u tamnicu gde je mučen i pogubljen. Prema predanju, njegov grob je odisao bosiljkom i smirnom, pa je zbog toga prozvan Mirotočivi.

Nekada je Mitrovdan bio poznat i kao dan kada su se hajduci rastajali da bi negde prezimili zimu i ponovo se sastali na Đurđevdan sledeće godine. Zato se u narodu kaže: „Đurđev danak hajdučki sastanak, Mitrov danak, hajdučki rastanak“.

Mitrovdan je jedna od najvećih slava u Srbiji i za njega se vezuje veliki broj narodnih običaja i verovanja.

Prema verovanju kakvo je vreme na ovaj praznik može se zaključiti i kakva će biti zima. Ako danas bude mraza, biće duga i hladna zima sa mnogo snega, dok lepo vreme najavljuje blagu zimu.

Uoči Mitrovdana svi veliki poslovi, kao i radovi na polju i druge stvari koje se rade napolju moraju biti završeni.

Na Mitrovdan svako treba da ostane kod svoje kuće i ovo nije dan za primanje gostiju. To ne važi za one koji slave ili idu na slavu kod rodbine ili bliskih prijatelja, ali i oni moraju da obavezno vrate da spavaju kod svoje kuće. Veruje se da će onaj koga mitrovdanska noć zatekne van doma, preko cele godine noćivati i „smucati se“ po tuđim kućama.

Kod imućnijih porodica nekada postojao je običaj da se na Mitrovdan otpuštaju “sluge” kojima je istekao ugovor i da se unajmljuju novi.

Prema verovanju, na Mitrovdan ne treba grditi decu, koliko god da su pogrešila, jer će navodno onda cele godine biti nestašna.

Po običajima u Šumadiji u svaki ugao sobe stavi se belutak, da brani kuću od miševa.

Na ovaj praznik žene ne diraju vreteno, češljeve i makaze.

Veliki broj hramova u Srbiji posvećeni su ovom svecu, uključujući crkvu u Pećkoj patrijaršiji i kapelu u manastiru Visoki Dečani.

Krsna je slava brojnih porodica i ime nekih esnafa. U mnogim mestima održavaju se zavetine.

Sveti Dimitrije se smatra zaštitnikom Soluna, jer je spasao grad od neprijateljske vojske, isceliteljem bolesnika i nevoljnika. Rusi ga takođe slave i smatraju ga za pokrovitelja i zaštitnika Sibira.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,191PratilacaLajkuj
4,185PratilacaZaprati
1,252PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub