ВестиСрпска православна црква и верници обележавају Благу Марију

Српска православна црква и верници обележавају Благу Марију

Српска православна црква и њени верници данас обележавају спомен на Марију Магдалену, у народу познату као Блага Марија. Светица је веома поштована, посебно међу женама.

Марија Магдалина, позната у народу као Блага Марија, била је блиска ученица и пратиља Исуса Христоса. Православна црква сматра је равном апостолима.

Син Божји ослободио је седам злих демона који су је мучили. Постала је верна следбеница током његовог земаљског живота. Када су разапели Исуса, под крстом на Голготи, са пресветом Богородицом, стајала је и Марија Магдалина.

Три пута је посетила Христов гроб, а после Васкрсења, Господ јој се два пута указао.

Према хришћанском учењу, посетила је Рим, где је изашла пред цара Тиберија коме је даровала црвено бојено јаје. Живот је завршила мирно, у дубокој старости, у Ефесу.

Њене свете мошти касније су пренете у Цариград где је сахрањена у њој посвећеном руском храму.

Блага Марија, по народном веровању, сестра је Светог Илије Громовника. По обичајном календару, данас се не ради у пољу, нити у кући.

Народ верује да, ако на њен празник, жене оду у цркву, помоле јој се и запале свећу, могу тражити испуњење једне жеље и светитељка их неће одбити.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,793ПратилацаЛајкуј
4,390ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб