DruštvoSrpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju praznik Svete Petke Trnove

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju praznik Svete Petke Trnove

Sveta Petka Trnova

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju praznik Svete Petke Trnove, praznik posvećen prepodobnoj mučenici Paraskevi.

Praznik Svete Petke Trnove spada u nepokretne, slavi se 8. avgusta po novom, odnosno 26. jula po starom kalendaru.

Sveta Petka Trnova rođena je u Rimu u hrišćanskoj porodici. Posle smrti roditelja se zamonašila, ali je pre odlaska u manastir svo nasleđeno imanje podelila sirotinji.

Njene mošti čuvaju se u Carigradu. Na freskama i ikonama predstavljena je u monaškoj odeći sa krstom u jednoj ruci, kao simbolom stradanja, i grančicom mirte u drugoj ruci.

Svetu Petku Trnovu doveli su caru Antoninu Piju, ali ona ga je izlečila od duge bolesti posle čega je i sam prihvatio hrišćanstvo. Zbog propovedanja hrišćanstva zatvarana je i mučena, a na kraju i pogubljena mačem u prvoj polovini drugog veka.

U kalendaru SPC ovoj svetiteljki posvećen je 8. avgust, iako je mnogi mešaju sa Svetom Petkom koja se obeležava 27. oktobra. Prva je rođena u Rimu, a druga je bila Grkinja.

Današnji dan se poštuje kod Srba iako sam praznik nije crveno slovo.

Veruje se da se ovim praznikom završava „ciklus ženskih praznika“ u koje spadaju i Ognjena i Blaga Marija.

Ova svetiteljka je zaštitinica žena i veruje se da pomaže bolesnima i siromašnima. I danas mnogi se mole nad njenim moštima jer se veruju da isceljuju i pomažu kod životnih problema.

Na ovaj dan izbegavaju se svi teži poslovi na njivi i u kući.

Preci su verovali da na današnji dan nikako ne valja mesiti hleb, prati veš, iznositi pepeo ili raditi bilo šta od ručnih radova, da ženama tokom godine ne bi trnule ruke.

Prema predanju, mlade devojke danas treba da beru cveće i njime kite kuće kako bi u domovima vladala sloga i mir. Devojčicama se danas oblače nove haljinice kako bi ih u narednoj godini pratila sreća.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,123PratilacaLajkuj
4,154PratilacaZaprati
1,245PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx