ДруштвоСрпска православна црква и верници обележавају празник Свете Петке Трнове

Српска православна црква и верници обележавају празник Свете Петке Трнове

Света Петка Трнова

Српска православна црква и верници обележавају празник Свете Петке Трнове, празник посвећен преподобној мученици Параскеви.

Празник Свете Петке Трнове спада у непокретне, слави се 8. августа по новом, односно 26. јула по старом календару.

Света Петка Трнова рођена је у Риму у хришћанској породици. После смрти родитеља се замонашила, али је пре одласка у манастир сво наслеђено имање поделила сиротињи.

Њене мошти чувају се у Цариграду. На фрескама и иконама представљена је у монашкој одећи са крстом у једној руци, као симболом страдања, и гранчицом мирте у другој руци.

Свету Петку Трнову довели су цару Антонину Пију, али она га је излечила од дуге болести после чега је и сам прихватио хришћанство. Због проповедања хришћанства затварана је и мучена, а на крају и погубљена мачем у првој половини другог века.

У календару СПЦ овој светитељки посвећен је 8. август, иако је многи мешају са Светом Петком која се обележава 27. октобра. Прва је рођена у Риму, а друга је била Гркиња.

Данашњи дан се поштује код Срба иако сам празник није црвено слово.

Верује се да се овим празником завршава „циклус женских празника“ у које спадају и Огњена и Блага Марија.

Ова светитељка је заштитиница жена и верује се да помаже болеснима и сиромашнима. И данас многи се моле над њеним моштима јер се верују да исцељују и помажу код животних проблема.

На овај дан избегавају се сви тежи послови на њиви и у кући.

Преци су веровали да на данашњи дан никако не ваља месити хлеб, прати веш, износити пепео или радити било шта од ручних радова, да женама током године не би трнуле руке.

Према предању, младе девојке данас треба да беру цвеће и њиме ките куће како би у домовима владала слога и мир. Девојчицама се данас облаче нове хаљинице како би их у наредној години пратила срећа.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб