ДруштвоСрпска православна црква обележава Аранђеловдан

Српска православна црква обележава Аранђеловдан

Свети архангел Михаило — Зимски Аранђеловдан

Српска православна црква и верници, 21. новембра прослављају један од највећих хришћанских празника, Аранђеловдан односно Светог Духа Архангела Михаила.

Аранђеловдан је посвећен архангелу Михаилу, предводнику војске анђела, бестелесних сила добра које су учествовале у стварању света. Сматра се чуварем православне вере и борцем против јереси. Свети архангел Михаило, симбол је борбе против зла, и на иконама и фрескама приказан је као небески ратник у војничкој опреми, са мачем, копљем и злим духом који окован ланцима, лежи под његовим ногама.

Култ Архангела Михаила настао је у трећем веку и развио се најпре у Фригији. Као празник, Аранђеловдан је установљен век касније, у време Силвестера Првог Римског и Патријарха Александра Александријског.

Највиши међу анђелима су седморица арханђела, међу којима је Михаило, који има још и титулу архистратига, а по којем је овај празник добио име.

Према веровању, Архангел Михаило прерушен у просјака силази међу људе, како би невернике усмерио на прави пут, а невољницима помогао. Зато је он, према веровању, “живи светац”.

У неким крајевима Србије сматрају га и заштитником сточара.

За овај празник приноси се жито, а намењено је за покој душе предака који су се заветовали светом архангелу Михаилу.

На овај дан може одредити каква ће бити година, јер какво је време на Аранђеловдан, тако ће бити током целе зиме и пролећа.

Заштитник је лозе Немањића, слава је Саборне цркве у Београду.

На Аранђеловдан треба ширити добре мисли, а једну једину ствар коју не смете урадити јесте да сиромашне и немоћне терате од себе. На иконама се Архангел Михаило представља са крилима, у војводској одежди, као борац, са мачем у једној и кантаром у другој руци, јер, према народном веровању, он у часу смрти узима људску душу.

Према предању на овај дан ваља помоћи сиромашнима и немоћнима, дати им хране и пића, упутити топлу реч. Уколико то не учините, верује се да ће анђео који је стално уз вернике послати страшну казну. Према легенди, они који испоље најважнију хришћанску врлину на Аранђеловдан, могу очекивати благост овог светитеља који ће се испунити и ону највећу жељу.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,845ПратилацаЛајкуј
4,400ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб