DruštvoSrpska pravoslavna crkva obeležava Aranđelovdan

Srpska pravoslavna crkva obeležava Aranđelovdan

Sveti arhangel Mihailo — Zimski Aranđelovdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici, 21. novembra proslavljaju jedan od najvećih hrišćanskih praznika, Aranđelovdan odnosno Svetog Duha Arhangela Mihaila.

Aranđelovdan je posvećen arhangelu Mihailu, predvodniku vojske anđela, bestelesnih sila dobra koje su učestvovale u stvaranju sveta. Smatra se čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv jeresi. Sveti arhangel Mihailo, simbol je borbe protiv zla, i na ikonama i freskama prikazan je kao nebeski ratnik u vojničkoj opremi, sa mačem, kopljem i zlim duhom koji okovan lancima, leži pod njegovim nogama.

Kult Arhangela Mihaila nastao je u trećem veku i razvio se najpre u Frigiji. Kao praznik, Aranđelovdan je ustanovljen vek kasnije, u vreme Silvestera Prvog Rimskog i Patrijarha Aleksandra Aleksandrijskog.

Najviši među anđelima su sedmorica arhanđela, među kojima je Mihailo, koji ima još i titulu arhistratiga, a po kojem je ovaj praznik dobio ime.

Prema verovanju, Arhangel Mihailo prerušen u prosjaka silazi među ljude, kako bi nevernike usmerio na pravi put, a nevoljnicima pomogao. Zato je on, prema verovanju, “živi svetac”.

U nekim krajevima Srbije smatraju ga i zaštitnikom stočara.

Za ovaj praznik prinosi se žito, a namenjeno je za pokoj duše predaka koji su se zavetovali svetom arhangelu Mihailu.

Na ovaj dan može odrediti kakva će biti godina, jer kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća.

Zaštitnik je loze Nemanjića, slava je Saborne crkve u Beogradu.

Na Aranđelovdan treba širiti dobre misli, a jednu jedinu stvar koju ne smete uraditi jeste da siromašne i nemoćne terate od sebe. Na ikonama se Arhangel Mihailo predstavlja sa krilima, u vojvodskoj odeždi, kao borac, sa mačem u jednoj i kantarom u drugoj ruci, jer, prema narodnom verovanju, on u času smrti uzima ljudsku dušu.

Prema predanju na ovaj dan valja pomoći siromašnima i nemoćnima, dati im hrane i pića, uputiti toplu reč. Ukoliko to ne učinite, veruje se da će anđeo koji je stalno uz vernike poslati strašnu kaznu. Prema legendi, oni koji ispolje najvažniju hrišćansku vrlinu na Aranđelovdan, mogu očekivati blagost ovog svetitelja koji će se ispuniti i onu najveću želju.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,195PratilacaLajkuj
4,187PratilacaZaprati
1,252PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub