ВестиСрпска православна црква слави Светог Василија Великог, као и Обрезање Господње

Српска православна црква слави Светог Василија Великог, као и Обрезање Господње

Српска православна црква и верници данас славе Светог Василија Великог или Мали Божић, као и Обрезање Господње.

Овај дан у црквеном календару означен је црвеним словом.

Слави се и српска Нова година.

Многи Срби данас славе Светог Василија као крсну славу.

Свети Василије Велики архиепископ Кесаријски рођен у време цара Константина. Као некрштен, учио се 15 година у Атини философији, реторици, астрономији и свима осталим светским наукама тога времена.

Школски другови су му били Григорије Богослов и Јулијан, касније цар одступник.

Крстио се на реци Јордану у зрелим годинама, заједно са својим бившим учитељем Евулом. Скоро 10 година био је епископ Кесарије Кападокијске. Умро је када је напунио 50 година.

Василије се заслужно назива Великим, као велики поборник Православља, пун моралне чистоте.

За овај празник такође се везују бројни обичаји.

У неким крајевима понављају се обичаји на овај дан као и они који су везани за Божић. На Мали Божић или Светог Василија Великог, поново се уноси бадњак, опет долази положајник.

На трпези би требало да буде глава божићне печенице која се чува до тог дана. У неким крајевима, на овај дан, спаљују се остаци бадњака.

У појединим местима у Војводини, до данас се задржао обичај да се на раскршћима пале ватре. Према веровању, ватра има чистилачко дејство и улогу јачања Сунчеве светлости и топлоте.

Из истих разлога су у Херцеговини остатке бадњака од Божића спаљивали на Мали Божић.

Домаћице месе „Василицу“, као што се за Божић меси чесница. За Мали Божић у „Василицу“ се ставља зрневље житарица, бундеве, пасуља, бобице дрена за здравље, и метални новчић као симбол богатства и среће.

Према веровању код Срба, на овај дан требало би избегавати свађе, јер ако Нова година тако почне, биће свађа целе године.

14. јануар требало би дочекати будан.

Многе девојке би гатале у поноћ да ли ће се те године и за кога удати. Девојке у Босни пре сванућа пењу се на таван, затим баце своју обућу кроз врата напоље, па где обућа падне од куће знак је да ће се у том правцу удати.

У неким крајевима се веровало да ће бити родна година ако на овај дан падне снег или буде облачно.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб