ВестиШта све може чај од нане

Шта све може чај од нане

Чај од нане
Фото: Shutterstock, илустрација

Неколико добрих разлога да скувате себи шољу чаја од нане. Ево како утиче на организам.

Захваљујући јединственом укусу и умирујућем дејству, чај од нане је многима омиљен, нарочито људима који желе да побољшају своје опште здравствено стање.

Ево како редовно конзумирање чаја од нане утиче на организам.

Подстиче имунитет

Захваљујући својим антимикробним својствима, чај од нане је одлична превенција различитих инфекција. Нана садржи бројне драгоцене антиоксиданте и нутријенте који оснажују имуни систем. Ако редовно пијете овај чај, ниво витамина Б и калијума у организму ће бити виши, што ће такође повољно утицати на имунитет.

Поправља варење

Чај од нане потпомаже варење и опушта дигестивни тракт. Ово је народни лек против дијареје, мучнине, надимања и повраћања. Спречава грчеве, тако да ублажава стомачне тегобе.

Потпомаже скидање вишка килограма

Ако желите да доведете линију у ред, чај од нане вам је одличан савезник. Сузбија апетит, тако да ће вам шоља чаја од нане помоћи да избегнете преједање.

Освежава дах

Две, три шоље чаја од нане без шећера у току дана ће вам освежити дах, а то ће вам поправити и самопоуздање.

Побољшава сан

Ако патите од несанице, или било којег поремећаја сна, пробајте неколико вечери да пијете чај од нане. Опустиће вас, па ћете лакше утонути у сан. Ментол има опуштајуће и благо седативно дејство, тако да би требало да спавате „као јагње“.

Помаже да се лакше носимо са стресом

Без обзира на то колико година имате и чиме се бавите, данас је готово немогуће живети без стреса. Чај од нане ће вас опустити и умирити. Две или три шоље у току дана требало би да буду од помоћи.

Подстиче раст косе

Ако желите да вам коса расте брже и буде бујнија, чај од нане је добро природно решење. Овај напитак помаже у успостављању pH баланса у организму, смањује претерано лучење масноће и подстиче раст косе.

Добар је за кожу

Ако вас муче акне или други проблеми са теном, чај од нане ће вам помоћи да их решите. Ментол који садржи успорава рад лојних жлезда, тако да ће вам се кожа ишчистити. Такође, добар је за превенцију инфекција и убрзава зарастање рана.

Ублажава иритације

Уједи инсеката често могу да изазову иритацију коже. Редовно конзумирање чаја од нане ујутру и увече ће вашу кожу учинити мање осетљивом. Осим чаја, помажу и облоге од чаја или етарског уља нане.

Снижава повишену температуру

Ово је можда најмање позната корист чаја од менте, али он може бити ефикасан и код осећања повишене температуре и грознице. Ментол расхлађује организам и зато ефектно снижава температуру тела, и изнутра, и споља.

Поправља концентрацију

Освежавајући мирис нане поправља концентрацију. Арома чаја од ове биљке ублажава анксиозност и поправља когнитивне способности, па се зато конзумирање чаја од нане препоручује људима који раде дуге смене, студентима и свима који треба да се сконцентришу на обављање одређених задатака.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб