Стање безбедности на подручју ПУ Зајечар повољно у марту месецу

МУП Републике Србије — Полицијска управа Зајечар

Стање безбедности на територији коју покрива Полицијска управа у Зајечару, узимајући у обзир основне показатеље, може се оценити повољно током марта месеца 2024. године.

Током извештајног периода укупно је извршено 92 кривична дела, 10 мање у односу на исти период 2023. године када је било 102, што представља укупан проценат умањења за 10%. Такође, у марту је расветљено 72% процената кривичних дела са непознатим извршиоцем у односу на посматрани период када је расветљено 67%.

Такође, и у области општег криминалитета је евидентиран мањи број кривичних дела, укупно 78, од чега се издвајају имовинска кривична дела, најчешће кривично дело крађа – 9, тешка крађа 7, недозвољено држање оружја – 3 и изнуда – 1.

У извештајном периоду 12 лица је задржано сходно Законику о кривичном поступку и у законском року, уз кривичну пријаву, предато надлежном тужилаштву.

Из области сузбијања наркоманије током марта месеца укупно је поднето 24 кривичних пријава и заплењено 234 грама различитих врста дрога, највише марихуане и кокаина, 210 и 24 грама.

Подаци јавног реда и мира показују да је на подручју надлежности Полицијске управе у Зајечару током марта месеца поднето укупно 17 прекршајних пријава и није евидентиран нити један случај нарушавања јавног реда и мира у већем обиму узимајући у обзир и повећање броја јавних окупљања.

На путевима Зајечарског округа током марта месеца евидентирано је 19 саобраћајних незгода, односно за 32% мање у односу на посматрани период, у којима је 4 лица теже и 8 лица лакше повређено.

У контролама саобраћаја, усмереним на откривање прекршаја који су и најчешћи узроци саобраћајних незгода, током извештајног периода спроведене су 2 регионалне и једна међународна и централна акција у којима је откривен 1151 саобраћајни прекршај од чега најчешће прекорачење брзине кретања – 278, некоришћење сигурносног појаса – 210 и употребе мобилног телефона у саобраћају – 27. Због вожње под дејством алкохола санционисано је 27 возача док је 9 задржано у службеним просторијама до истрежњења, наводи се у саопштењу.