Тимочка КрајинаБорСтановници насеља Ц-16 предали петицију Градској управи у Бору за формирање зоне...

Становници насеља Ц-16 предали петицију Градској управи у Бору за формирање зоне 30

Становници насеља Ц-16 предали петицију Градској управи у Бору за формирање зоне 30

На захтев становника насеља Ц-16 у Бору струковно удружење за саобраћајно и урбанистичко планирање „Сигурне стазе” из Бора покренуло је петицију за формирање зоне 30 у улици Црновршких Бригада.

Петицију је потписало 110 грађана овог насеља и петиција је предата: градоначелнику Бора, господину Александру Миликићу, Одељењу за привреду и друштвене делатности, Одељењу за урбанизам, грађевинске, комуналне, имовинско-правне и стамбане послове, Одељењу за инспекцијске послове, Савету за безбедност саобраћаја у ГУ Бор и ЈКП за стамбене услуге – управљач пута на територији града Бора.

Становници насеља Ц-16 предали петицију Градској управи у Бору за формирање зоне 30

Становници насеља Ц-16 захтевају од ГУ Бор и Управљача пута на територији града Бора да део улице Црновршких Бригаде од броја 2. до броја 8. буде зона 30 и да се постави знак опасности „Деца на путу (I-15)“, који означава наилазак на део пута на коме се често крећу деца (близина школе, обданишта, игралишта и сл.). Такође, овом петицијом грађани захтевају да се у близини игралишта поставе и „Препреке за успоравање саобраћаја (лежећи полицајци)“ који су некад били постављени.

Закон о безбедности саобраћаја зону 30 дефинише као део пута, улице или насеља у којој је брзина кретања возила ограничена до 30 километара на час.

У стручној литератури се може наћи и следећа дефиниција: „Зона 30 је компактан и јасно ограничен део урбанизованог подручја насеља или града, унутар ког је дефинисан посебан режим саобраћаја свих корисника и посетилаца, уз ограничење брзине моторних возила до 30 километара на час”.

Ова зона подразумева другачији приступ решавању проблема и другачије обликовање саобраћајног простора уз примену иновативних, практичних и једноставних решања која би задовољила све учеснике у саобраћају и кориснике овог простора. Другим речима, уређењем ове зоне треба се фокусирати на човека и стварним захтевима и потребама које имају становници насеље Ц-16.

Становници насеља Ц-16 предали петицију Градској управи у Бору за формирање зоне 30

Формирањем ове зоне добили би мултифункционалност. Улица је основни архитектонски простор града, није намењена само за кретање моторних возила, већ и за кретања осталих учесника у саобраћају (пешака, бициклиста…) и од ње зависи живот нашег насеља и људи који ту живе.

Предност ове зоне која је јако важна је то што и деци омугућава да користе бицикл као превозно средство. По тренутно важећем Закону о безбедности саобраћаја, деци испод 12 година је забрањено да учествују у јавном саобраћају, осим у зони школе, зони успореног саобраћаја, зони 30 и бициклистичким стазама.

Такође, са смањењем брзине долази и смањење буке, емисије штетних гасова, стреса итд. Овим концептом смиривања саобраћаја и „хуманог инжењеринга“ свакако долази до побољшања квалитета јавног простора и добија се пријатан и усклађен изглед.

И што је такође битно безбедност би се подигла на виши ниво. Смањењем брзине, смањује се број и последице саобраћајних незгода.

Становници насеља Ц-16 предали петицију Градској управи у Бору за формирање зоне 30

Позивају се сви грађани да се укључе у пројекат и попуне анкету о „Стању саобраћајне и урбанистичке инфраструктуре за рањиве учеснике у саобраћају са оценом стања безбедности на територји града Бора”. Анкета је анонимна и резултати анкете ће се користити приликом израде мобилне и wеб апликације.

Анкета је доступна на овом линку.

Због свега наведеног становници насеља Ц-16 апелују на доносиоце одлука у Градској управи у Бору да изађу у сусрет њиховој молби и петицији.

Петиција је покренута у оквиру програма „Активни грађани – боље друштво: заговарањем ка сарадњи и демократском развоју Србије” (javnozagovaranje.bos.rs), који реализује Београдска отворена школа (bos.rs) уз подршку америчког народа путем Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) (usaid.gov/serbia).

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,800ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб