Timočka Timočka
Početna / Timočka Krajina / Bor / Stanovnici naselja C-16 predali peticiju Gradskoj upravi u Boru za formiranje zone 30
Stanovnici naselja C-16 predali peticiju Gradskoj upravi u Boru za formiranje zone 30

Stanovnici naselja C-16 predali peticiju Gradskoj upravi u Boru za formiranje zone 30

Na zahtev stanovnika naselja C-16 u Boru strukovno udruženje za saobraćajno i urbanističko planiranje „Sigurne staze” iz Bora pokrenulo je peticiju za formiranje zone 30 u ulici Crnovrških Brigada.

Peticiju je potpisalo 110 građana ovog naselja i peticija je predata: gradonačelniku Bora, gospodinu Aleksandru Milikiću, Odeljenju za privredu i društvene delatnosti, Odeljenju za urbanizam, građevinske, komunalne, imovinsko-pravne i stambane poslove, Odeljenju za inspekcijske poslove, Savetu za bezbednost saobraćaja u GU Bor i JKP za stambene usluge – upravljač puta na teritoriji grada Bora.

Stanovnici naselja C-16 predali peticiju Gradskoj upravi u Boru za formiranje zone 30

Stanovnici naselja C-16 zahtevaju od GU Bor i Upravljača puta na teritoriji grada Bora da deo ulice Crnovrških Brigade od broja 2. do broja 8. bude zona 30 i da se postavi znak opasnosti “Deca na putu (I-15)”, koji označava nailazak na deo puta na kome se često kreću deca (blizina škole, obdaništa, igrališta i sl.). Takođe, ovom peticijom građani zahtevaju da se u blizini igrališta postave i “Prepreke za usporavanje saobraćaja (ležeći policajci)” koji su nekad bili postavljeni.

Zakon o bezbednosti saobraćaja zonu 30 definiše kao deo puta, ulice ili naselja u kojoj je brzina kretanja vozila ograničena do 30 kilometara na čas.

U stručnoj literaturi se može naći i sledeća definicija: „Zona 30 je kompaktan i jasno ograničen deo urbanizovanog područja naselja ili grada, unutar kog je definisan poseban režim saobraćaja svih korisnika i posetilaca, uz ograničenje brzine motornih vozila do 30 kilometara na čas”.

Ova zona podrazumeva drugačiji pristup rešavanju problema i drugačije oblikovanje saobraćajnog prostora uz primenu inovativnih, praktičnih i jednostavnih rešanja koja bi zadovoljila sve učesnike u saobraćaju i korisnike ovog prostora. Drugim rečima, uređenjem ove zone treba se fokusirati na čoveka i stvarnim zahtevima i potrebama koje imaju stanovnici naselje C-16.

Stanovnici naselja C-16 predali peticiju Gradskoj upravi u Boru za formiranje zone 30

Formiranjem ove zone dobili bi multifunkcionalnost. Ulica je osnovni arhitektonski prostor grada, nije namenjena samo za kretanje motornih vozila, već i za kretanja ostalih učesnika u saobraćaju (pešaka, biciklista…) i od nje zavisi život našeg naselja i ljudi koji tu žive.

Prednost ove zone koja je jako važna je to što i deci omugućava da koriste bicikl kao prevozno sredstvo. Po trenutno važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja, deci ispod 12 godina je zabranjeno da učestvuju u javnom saobraćaju, osim u zoni škole, zoni usporenog saobraćaja, zoni 30 i biciklističkim stazama.

Takođe, sa smanjenjem brzine dolazi i smanjenje buke, emisije štetnih gasova, stresa itd. Ovim konceptom smirivanja saobraćaja i “humanog inženjeringa” svakako dolazi do poboljšanja kvaliteta javnog prostora i dobija se prijatan i usklađen izgled.

I što je takođe bitno bezbednost bi se podigla na viši nivo. Smanjenjem brzine, smanjuje se broj i posledice saobraćajnih nezgoda.

Stanovnici naselja C-16 predali peticiju Gradskoj upravi u Boru za formiranje zone 30

Pozivaju se svi građani da se uključe u projekat i popune anketu o „Stanju saobraćajne i urbanističke infrastrukture za ranjive učesnike u saobraćaju sa ocenom stanja bezbednosti na teritorji grada Bora”. Anketa je anonimna i rezultati ankete će se koristiti prilikom izrade mobilne i web aplikacije.

Anketa je dostupna na ovom linku.

Zbog svega navedenog stanovnici naselja C-16 apeluju na donosioce odluka u Gradskoj upravi u Boru da izađu u susret njihovoj molbi i peticiji.

Peticija je pokrenuta u okviru programa „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije” (javnozagovaranje.bos.rs), koji realizuje Beogradska otvorena škola (bos.rs) uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) (usaid.gov/serbia).

Možda će Vas zanimati

Udruženje „Sigurne staze”: Projekat „Staze urbane mobilnosti na teritoriji grada Bora” — Istraživanje: Borani žele staze urbane mobilnosti i veću bezbednost saobraćaja

ISTRAŽIVANJE: Borani žele staze urbane mobilnosti i veću bezbednost saobraćaja

Strukovno udruženje za saobraćajno i urbanističko planiranje „Sigurne staze iz Bora” je za potrebe projekta …

Udruženje „Sigurne staze”: Projekat „Staze urbane mobilnosti na teritoriji grada Bora”

Udruženje „Sigurne staze” iz Bora pokreće projekat „Staze urbane mobilnosti na teritoriji grada Bora”

Strukovno udruženje za saobraćajno i urbanističko planiranje „Sigurne staze” iz Bora pokreće projekat „Staze urbane …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica