VestiStigao je Wi-Fi nove generacije

Stigao je Wi-Fi nove generacije

Wi-Fi
Foto: Pixabay, vektor ilustracija

Wi-Fi standard je spreman za novu smenu generacija, a velike promene se dešavaju otprilike na svakih pet godina ili čak više. Novi Wi-Fi standard je debitovao u mnogim uređajima predstavljenim na  CES 2019 sajmu u Las Vegasu, koji je pokazao da ćemo, ipak morati još neko vreme da sačekamo na masovniju upotrebu Wi-Fi-ja 6.

U ponudi je viđeno dosta Wi-Fi rutera novog standarda, ali nijedan telefon ili svakodnevni gedžet sa podrškom za isti. Istina je da smo spazili laptop računare, koji podržavaju Wi-Fi 6, ali to je svakako nedovoljno da napravi bum na početku.

Wi-Fi 6 je osmišljen i spakovan tako da omogući manju potrošnju energije baterije, sposoban je da prenosi više informacija i istovremeno se povezuje sa više ljudi. Novi standard ne znači nužno i veću brzinu u svim okruženjima, ali svakako obezbeđuje kvalitetniju vezu, posebno u okruženju u kojem postoji više veza, koje bi mogle da smetaju i stvaraju prekide prenosa podataka ili konekcije.

Ovaj Wi-Fi standard je razvijan nekoliko godina, ali će 2019. godina biti tačka preokreta, kad bi Wi-Fi 6 trebalo da bude masovno prihvaćen, implementiran i korišćen.

Evo kako je tekao i razvoj Wi-Fi standarda i kako se klasifikuje po novom imenu, od prvog do upravo najavljenog:  Wi-Fi 1: 802.11b (1999), Wi-Fi 2: 802.11a (1999), Wi-Fi 3: 802.11g (2003), Wi-Fi 4: 802.11n (2009) i Wi-Fi 5: 802.11ac (2014).

 

Izvor:mondo.rs

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

22,244PratilacaLajkuj
3,591PratilacaZaprati
1,282PratilacaZaprati
113PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x