Вести„Стоп – може и другачије” перформанс поводом обележавања манифестације „Недеља жена са...

„Стоп – може и другачије” перформанс поводом обележавања манифестације „Недеља жена са инвалидитетом” у Зајечару

Млада девојка гура своју пријатељицу у колицима
Фото: Getty Images, илустрација

У оквиру обележавања манифестације „Недеља жена са инвалидитетом”, „Мрежа… Из круга Србије” је у сарадњи са удружењем „Риме” из Зајечара, припремила перформанс под називом „Стоп – може и другачије” који ће бити изведен у среду, 20. новембра у сали зајечарске Музичке школе.

„Стоп – може и другачије” перформанс скреће пажњу на насиље и дискриминацију којој су изложене жене са инвалидитетом, али и све друге рањиве групе, посебно млади који тек ступају у партнерске односе. У извођењу перформанса учествују ученици осмог разреда Основне школе „Десанка Максимовић” из Зајечара. Сценарио перформанса написао је Стеван Јовановић, професор српског језика у тој школи. Материјал за сценарио, у виду дијалога и описа проблема насиља у партнерским односима старијих основаца, добијен је током радионица које је са ученицима ОШ „Десанка Максимовић” и ОШ „Хајдук Вељко” реализовала Јелена Цекић, психолог у школи „Хајдук Вељко”.

Ову манифестацију је Савез организација „Мрежа… Из круга Србије” успоставила 2013. године, и од тада се обележава сваке године од 17. до 24. новембра.

Перформанс почиње у 18:00 сати.

Извођење перформанса је финансијски подржало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

„Мрежа… Из круга Србије” је савез организација за заштиту права и подршку женама са инвалидитетом. Удружење грађана „Риме” из Зајечара је чланица „Мреже” од 2017. године.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,389ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб