Timočka KrajinaBorSvečanom akademijom obeležen Dan grada Bora (FOTO + VIDEO)

Svečanom akademijom obeležen Dan grada Bora (FOTO + VIDEO)

Dan grada Bora – 3. oktobar

U Boru je svečanom akademijom obeležen 3. oktobar – Dan grada Bora i 78 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Ovom prilikom predstavljeni su postignuti rezultati u prethodnih godinu dana, a nagrađeni su i pojedinci i kompanije za postignute rezultate.

Dan grada Bora – 3. oktobar

Svečanom akademijom i prigodnim programom obeležen je Dan grada Bora, kao i Dan oslobođenja Bora u Drugom svetskom ratu – 3. oktobar. Takođe, obeležava se 120 godina rudarstva, 185 godina od izgradnje Konaka kneza Miloša i crkve u Zlotu. Osnovna škola „Đura Jakšić” u Krivelju obeležava 170 godina postojanja, a „Stanoje Miljković” u Brestovcu 155 godina. Izgradnja originalne crkve Svetog Đorđa završena je pre 110 godina, a jubileje proslavljaju i Osnovna škola „Vuk Karadžić” koja traje već 85 godina i „3. oktobar” koja postoji već šest decenija. Prvi fabrički list ondašnje Jugoslavije „Kolektiv” ove godine slavi svoj 75. rođendan.

Dan grada Bora – 3. oktobar

Obeležavanje Dana grada Bora počelo je polaganjem venaca na Spomenik palim borcima na Trgu oslobođenja u Boru, a vence i cveće položile su delegacije grada Bora, Vojske Srbije, boračkih organizacija, Socijalističke partije Srbije, kao i delegacije prisutnih gostiju. Predsednik Skupštine grada Bora Dragan Žikić podsetio je da treba da čuvamo sećanja na sve koji su dali svoje živote za oslobođenje Bora i Srbije.

Dan grada Bora – 3. oktobar

Dan grada Bora – 3. oktobar

Intoniranjem himne „Bože pravde” otpočela je svečana akademija, u sali Muzičke škole „Miodrag Vasiljević” u Boru.

Dan grada Bora – 3. oktobar

Dan grada Bora – 3. oktobar

Dan grada Bora – 3. oktobar

Dan grada Bora – 3. oktobar

Na svečanoj akademiji povodom Dana grada Bora i Dana oslobođenja u Drugom svetskom ratu istaknuto je da se u Boru poslednjih godina smanjio broj nezaposlenih, uvećana je prosečna zarada, a budžet grada Bora je najveći do sada.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić istakao je da je u Boru mnogo postignuto u prethodnom periodu, ali da veliki projekti tek predstoje.

Aleksandar Milikić – gradonačelnik Bora

„Za iduću godinu pripremili smo izgradnju Akva parka za našu decu i omladinu, izgradnja Ritejl parka, a jedna od većih obaveza za 2023. godinu je obezbeđivanje lokacije za izgradnju nove bolnice. Zajedno sa Vladom Republike Srbije i ministarstvima u narednom periodu mi ćemo opremiti lokaciju i tražiti podršku države da izgradimo novu bolnicu. U prethodnih godinu dana izgrađeno je 47 kilometara novih puteva i oko 20 kilometara vodovodnih mreža. Zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je doveo strateškog partnera za rudnik, budžet grada Bora danas je 5,8 milijardi dinara”, kazao je između ostalog, Milikić.

Rad lokalnog parlamenta u Boru bio je efikasan u proteklom periodu, poručio je predsednik Skupštine grada Bora Dragan Žikić.

Dragan Žikić – predsednik Skupštine grada Bora

„U proteklih godinu dana, Skupština u Boru obradila je ukupno 218 tačaka dnevnog reda. Donete su odluke, rešenja i zaključci o funkcionisanju grada, razvoju i o infrastrukturnom uređenju, odluke o javnim preduzećima i mnoge druge. Jedna od najbitnijih tačaka jeste odluka o budžetu”, rekao je Žikić.

Dan grada Bora – 3. oktobar

Svečanoj akademiji prisustvovali su i potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka energetike dr Zorana Mihajlović, savetnik predsednika Srbije Milorad Veljović, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, narodna poslanica Nevena Đurić, gradonačelnik pobratimskog grada Kriva Palanka iz Severne Makedonije, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Vojske Srbije, predstavnici lokalnih samouprava, odbornici, nekadašnji predsednici opštine Bor.

Dr Zorana Mihajlović – potpredsednica Vlade RS i ministarka rudarstva i energetike

„Naš plan je da rudarstvo bude naš oslonac, ali i da bude pokretač budućeg razvoja. Danas je Bor grad koji se prepoznaje ne samo na mapi istočnog dela zemlje, već cele Srbije i Evrope. Nije bio lak period za Bor, nisu bile lake godine i decenije za građane i građanke Bora, ali je narod uspeo da opstane, da bude otvoren. Ovo je grad u kojem zajedno žive Srbi, Vlasi, Romi i koji prima sve koji žele da žive i rade u njemu. Posebno važno za Bor i za državu jeste rudarstvo, i po tome je grad najpoznatiji. Razvoj rudarstva znači i razvoj ovog kraja i cele Srbije”, istakla je dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade RS i ministarka rudarstva i energetike.

Dr Zorana Mihajlović – potpredsednica Vlade RS i ministarka rudarstva i energetike

Milorad Veljović – savetnik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića

„Bor je grad budućnosti, grad razvoja i stabilnosti istočne Srbije. Siguran sam da će i Vlada Republike Srbije, a i predsednik Vučić uložiti dodatne napore da ovaj kraj još više zaživi. Želimo da ovaj grad bude čist i zeleni grad”, rekao je Milorad Veljović, savetnik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Dan grada Bora – 3. oktobar

Dodeljene su i oktobarske nagrade, a ove godine dobili su: teniserka Staša Srbulović, atletičar Milenko Janićijević, kompanije „Serbia ZiJin Copper doo Bor” i „Serbia ZiJin Mining doo Bor” i posthumno umetnik Ratko Janković.

Dan grada Bora – 3. oktobar

Boranka Staša Srbulović je vicešampionka Evrope u tenisu za gluve i nagluve, četvrta na rang listi najboljih teniserki sveta. Ova talentovana srednjoškolka iz godine u godinu niže zavidne rezultate u tenisu na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, braneći boje Bora i Srbije.

Staša Srbulović – vicešampionka Evrope u tenisu za gluve i nagluve

„Drago mi je što sam dobila ovu nagradu i trudiću se da nastavim i dalje da postižem dobre rezultate”, rekla je Srbulović.

Milenko Janićijević je humanitarac kojeg po dobrim delima i plemenitom srcu poznaju sugrađani u Boru. Borac od samog rođenja, uz ogromnu podršku roditelja, ovaj hrabri momak odlučio je da se protiv bolesti bori sportom. Svoju upornost pokazao je 2017. godine kada je po prvi put uspešno istrčao 21 kilometar na Crnovrškom polumaratonu. Hrabro se odazvao svakoj humanitarnoj akciji.

Milenko Janićijević – atletičar iz Bora

„Ova nagrada je značajna jako za mene, posebno jer dolazi iz grada Bora u kom sam rođen. Nagrada je samo podstrek da nastavim da se bavim humanitarnim radom”, kazao je Janićijević.

Dan grada Bora – 3. oktobar

Posthumno je odlikovan umetnik Ratko Janković. Iako je po obrazovanju bio mašinski tehničar, čitav svoj život posvetio je slikarstvu. Bio je jedan od osnivača i predsednik Udruženja likovnih umetnika „Vane Živadinović Bor” i dugogodišnji član Udruženja umetnika Srbije.

Slađana Đurđekanović Mirić – predsednica Udruženja likovnih umetnika „Vane Živadinović Bor”

„Tokom dugogodišnje likovne karijere za svoje slikarsko umeće odlikovan je brojnim nagradama i priznanjima. Svoj grad je predstavljao dostojanstveno i odgovorno, ma gde bio. Njegova posvećenost likovnoj umetnosti, kontinuirano stvaralaštvo i aktivno učešće u likovnom životu Bora, Srbije i regiona, zadužili su nas”, kaže Slađana Đurđekanović Mirić, sadašnja predsednica Udruženja likovnih umetnika „Vane Živadinović Bor”, koja je primila nagradu u ime porodice Ratka Jankovića.

Dan grada Bora – 3. oktobar

Dan grada Bora – 3. oktobar

Dan grada Bora – 3. oktobar

U večernjim satima u Boru je priređen koncert pevača Harisa Džinovića, a prisutni su uživali u njegovim dobro poznatim hitovima.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,189PratilacaLajkuj
4,185PratilacaZaprati
1,252PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub