Тимочка КрајинаБорСвечаном академијом обележен Дан града Бора (ФОТО + ВИДЕО)

Свечаном академијом обележен Дан града Бора (ФОТО + ВИДЕО)

Дан града Бора – 3. октобар

У Бору је свечаном академијом обележен 3. октобар – Дан града Бора и 78 година од ослобођења у Другом светском рату. Овом приликом представљени су постигнути резултати у претходних годину дана, а награђени су и појединци и компаније за постигнуте резултате.

Дан града Бора – 3. октобар

Свечаном академијом и пригодним програмом обележен је Дан града Бора, као и Дан ослобођења Бора у Другом светском рату – 3. октобар. Такође, обележава се 120 година рударства, 185 година од изградње Конака кнеза Милоша и цркве у Злоту. Основна школа „Ђура Јакшић” у Кривељу обележава 170 година постојања, а „Станоје Миљковић” у Брестовцу 155 година. Изградња оригиналне цркве Светог Ђорђа завршена је пре 110 година, а јубилеје прослављају и Основна школа „Вук Караџић” која траје већ 85 година и „3. октобар” која постоји већ шест деценија. Први фабрички лист ондашње Југославије „Колектив” ове године слави свој 75. рођендан.

Дан града Бора – 3. октобар

Обележавање Дана града Бора почело је полагањем венаца на Споменик палим борцима на Тргу ослобођења у Бору, а венце и цвеће положиле су делегације града Бора, Војске Србије, борачких организација, Социјалистичке партије Србије, као и делегације присутних гостију. Председник Скупштине града Бора Драган Жикић подсетио је да треба да чувамо сећања на све који су дали своје животе за ослобођење Бора и Србије.

Дан града Бора – 3. октобар

Дан града Бора – 3. октобар

Интонирањем химне „Боже правде” отпочела је свечана академија, у сали Музичке школе „Миодраг Васиљевић” у Бору.

Дан града Бора – 3. октобар

Дан града Бора – 3. октобар

Дан града Бора – 3. октобар

Дан града Бора – 3. октобар

На свечаној академији поводом Дана града Бора и Дана ослобођења у Другом светском рату истакнуто је да се у Бору последњих година смањио број незапослених, увећана је просечна зарада, а буџет града Бора је највећи до сада.

Градоначелник Бора Александар Миликић истакао је да је у Бору много постигнуто у претходном периоду, али да велики пројекти тек предстоје.

Александар Миликић – градоначелник Бора

„За идућу годину припремили смо изградњу Аква парка за нашу децу и омладину, изградња Ритејл парка, а једна од већих обавеза за 2023. годину је обезбеђивање локације за изградњу нове болнице. Заједно са Владом Републике Србије и министарствима у наредном периоду ми ћемо опремити локацију и тражити подршку државе да изградимо нову болницу. У претходних годину дана изграђено је 47 километара нових путева и око 20 километара водоводних мрежа. Захваљујући председнику Србије Александру Вучићу који је довео стратешког партнера за рудник, буџет града Бора данас је 5,8 милијарди динара”, казао је између осталог, Миликић.

Рад локалног парламента у Бору био је ефикасан у протеклом периоду, поручио је председник Скупштине града Бора Драган Жикић.

Драган Жикић – председник Скупштине града Бора

„У протеклих годину дана, Скупштина у Бору обрадила је укупно 218 тачака дневног реда. Донете су одлуке, решења и закључци о функционисању града, развоју и о инфраструктурном уређењу, одлуке о јавним предузећима и многе друге. Једна од најбитнијих тачака јесте одлука о буџету”, рекао је Жикић.

Дан града Бора – 3. октобар

Свечаној академији присуствовали су и потпредседница Владе Републике Србије и министарка енергетике др Зорана Михајловић, саветник председника Србије Милорад Вељовић, представници Министарства пољопривреде, народна посланица Невена Ђурић, градоначелник побратимског града Крива Паланка из Северне Македоније, представници Министарства унутрашњих послова и Војске Србије, представници локалних самоуправа, одборници, некадашњи председници општине Бор.

Др Зорана Михајловић – потпредседница Владе РС и министарка рударства и енергетике

„Наш план је да рударство буде наш ослонац, али и да буде покретач будућег развоја. Данас је Бор град који се препознаје не само на мапи источног дела земље, већ целе Србије и Европе. Није био лак период за Бор, нису биле лаке године и деценије за грађане и грађанке Бора, али је народ успео да опстане, да буде отворен. Ово је град у којем заједно живе Срби, Власи, Роми и који прима све који желе да живе и раде у њему. Посебно важно за Бор и за државу јесте рударство, и по томе је град најпознатији. Развој рударства значи и развој овог краја и целе Србије”, истакла је др Зорана Михајловић, потпредседница Владе РС и министарка рударства и енергетике.

Др Зорана Михајловић – потпредседница Владе РС и министарка рударства и енергетике

Милорад Вељовић – саветник председника Републике Србије Александра Вучића

„Бор је град будућности, град развоја и стабилности источне Србије. Сигуран сам да ће и Влада Републике Србије, а и председник Вучић уложити додатне напоре да овај крај још више заживи. Желимо да овај град буде чист и зелени град”, рекао је Милорад Вељовић, саветник председника Републике Србије Александра Вучића.

Дан града Бора – 3. октобар

Додељене су и октобарске награде, а ове године добили су: тенисерка Сташа Србуловић, атлетичар Миленко Јанићијевић, компаније „Serbia ZiJin Copper doo Bor” и „Serbia ZiJin Mining doo Bor” и постхумно уметник Ратко Јанковић.

Дан града Бора – 3. октобар

Боранка Сташа Србуловић је вицешампионка Европе у тенису за глуве и наглуве, четврта на ранг листи најбољих тенисерки света. Ова талентована средњошколка из године у годину ниже завидне резултате у тенису на такмичењима у земљи и иностранству, бранећи боје Бора и Србије.

Сташа Србуловић – вицешампионка Европе у тенису за глуве и наглуве

„Драго ми је што сам добила ову награду и трудићу се да наставим и даље да постижем добре резултате”, рекла је Србуловић.

Миленко Јанићијевић је хуманитарац којег по добрим делима и племенитом срцу познају суграђани у Бору. Борац од самог рођења, уз огромну подршку родитеља, овај храбри момак одлучио је да се против болести бори спортом. Своју упорност показао је 2017. године када је по први пут успешно истрчао 21 километар на Црновршком полумаратону. Храбро се одазвао свакој хуманитарној акцији.

Миленко Јанићијевић – атлетичар из Бора

„Ова награда је значајна јако за мене, посебно јер долази из града Бора у ком сам рођен. Награда је само подстрек да наставим да се бавим хуманитарним радом”, казао је Јанићијевић.

Дан града Бора – 3. октобар

Постхумно је одликован уметник Ратко Јанковић. Иако је по образовању био машински техничар, читав свој живот посветио је сликарству. Био је један од оснивача и председник Удружења ликовних уметника „Ване Живадиновић Бор” и дугогодишњи члан Удружења уметника Србије.

Слађана Ђурђекановић Мирић – председница Удружења ликовних уметника „Ване Живадиновић Бор”

„Током дугогодишње ликовне каријере за своје сликарско умеће одликован је бројним наградама и признањима. Свој град је представљао достојанствено и одговорно, ма где био. Његова посвећеност ликовној уметности, континуирано стваралаштво и активно учешће у ликовном животу Бора, Србије и региона, задужили су нас”, каже Слађана Ђурђекановић Мирић, садашња председница Удружења ликовних уметника „Ване Живадиновић Бор”, која је примила награду у име породице Ратка Јанковића.

Дан града Бора – 3. октобар

Дан града Бора – 3. октобар

Дан града Бора – 3. октобар

У вечерњим сатима у Бору је приређен концерт певача Хариса Џиновића, а присутни су уживали у његовим добро познатим хитовима.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,391ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб