ВестиТерапеутска моћ музике: Ублажава стрес, успављује...

Терапеутска моћ музике: Ублажава стрес, успављује…

Девојка ужива у музици преко слушалица
Фото: Shutterstock, илустрација

Свако ко се икада гушио у сузама после раскида, слушајући баладе, зна да музика има „моћ“ — може да вас утеши, али добра је и за здравље. Ево у чему све музика може да вам помогне.

Истраживања су моћ музике подигла не неки виши ниво — доказано је да музика може да вам помогне да се боље концентришете, да боље спавате, а може да чак и да ублажи главобољу или хронични бол.

„Тек почињемо да схватамо колику терапеутску моћ има музика — истраживања показују да активира више делова мозга него било која друга активност”, каже Лиз Kупер, која је основала Британску академију за терапију звуком.

Боља концентрација

Одређена врста музике може да вам помогне да се боље концентришете. Истраживања су показала да инструментална музика помаже људима да се опусте и да се боље концентришу — уместо 20 до 25 минута, уз слушање ове музике могу да имају пуну концентрацију 75 од 80 минута.

Једна студија је показала и да ова музика позитивно утиче на расположење.

Успављује

Нежна успаванка може да вам помогне да заспите, али и да боље спавате. Једна, додуше мала студија, показала је да људи који слушају инструменталну музику током ноћи проведу 24–29 одсто више времена у дубоком сну. Управо у овој фази се сећања „утискују“ у мозак.

Важно је да музика има ниске тонове јер они „подстичу мозак да успори“, објашњавају стручњаци.

Побољшава памћење

Музика је са нашим памћењем повезана неке чудне начине. На пример, људи који су у одмаклим фазама деменције и даље се сећају песама из детињства и могу да свирају на инструментима које су научили у детињству, чак и ако не могу да препознају чланове најуже породице, каже Kуперова.

Истраживања су показала да високи тонови музике добро утичу на памћење, а најбоље је да је слушате пола сата до сат.

Ублажава стрес

Слушање умирујуће музике може да снизи крвни притисак, успори рад срца и ублажи анксиозност, као и да побољша расположење, показале су студије.

Истраживање спроведено у Њујорку је показало да су пацијенти који су слушали музику пре, током и после операције катаракте, били много смиренији и имали су нижи крвни притисак.

Умирујућа музика „ради“ чак и код несвесних пацијената — онима који су слушали лагане Моцартове тонове било је потребно мање седатива, а у организму су имали мање хормона стреса, адреналина.

Није утврђено тачно која музика најбоље ублажава стрес, али су све студије извођене уз спорију, класичну музику.

Ублажава бол

Музика делује на исте неуронске везе као и лекови против болова и подстиче мозак да сам производи природне опиоиде, показало је истраживање. Тако је, на пример, пацијентима који су током операције киле слушали музику, било потребно за трећину мање морфијума, него онима који нису слушали музику.

„Генерално, музика ниске фреквенције најбоље ублажава бол”, каже Питер Ликс, оснивач Бинаурал Беатс Медитатион. „Оваква музика мозак доводи до стања дубоке опуштености или сна. Истраживања су доказала да су људи мање анксиозни и мање се плаше бола у оваквом стању”.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб