Тимочка Тимочка
Почетна / Вести / Трећи дан 29. Међународног позоришног фестивала „Дани Зорана Радмиловића” обележила представа „Смедерево 1941.”

Трећи дан 29. Међународног позоришног фестивала „Дани Зорана Радмиловића” обележила представа „Смедерево 1941.”

Трећи дан 29. Међународног позоришног фестивала „Дани Зорана Радмиловића” обележила је представа посвећена глумцима Српског народног позоришта настрадалим у смедеревској експлозији 5. јуна 1941. године под називом „Смедерево 1941.”.

Био је четвртак, пијачни дан у Смедереву, година ратна – 1941. Између шестоаприлског бомбардовања, које је означило почетак Другог светског рата у Краљевини Југославији, и тог 5. јуна прошло је два месеца током којих се држава распала. Ипак, живот се наставио. А онда се у 14:10 сати проломила експлозија која је Смедерево претворила у српску Хирошиму. У ваздух је одлетео 430 вагона оружја и муниције, лагерованих у Смедеревској тврђави, начинивши кратер ширине 100 метара, дубљи од 15 метара. У експлозији је животе изгубило неколико хиљада људи, међу којима и седамнаест чланова глумачког ансамбла Српског народног позоришта из Новог Сада, тадашњег Народног позоришта Дунавске бановине Кнеза Намесника Павла.

Откривајући могуће последње тренутке у животима глумаца, драма Ане Ђорђевић, успешно изведена на 29. „Данима Зорана Радмиловића”, сведочи о судбини глумаца у драматичним временима. Пробирљива зајечарска публика је добро прихватила представу, а појединим гледаоцима потекле су и сузе.

„Зоранов брк” за најбољег глумца у представи жири је доделио Тањи Пјевац. Глумица истиче да јој је ово прва награда и да јој неизмерно много значи.

„Представу смо радили јако озбиљно и дуго. Ана је направила један диван спој историјских чињеница и онога што је она измаштала као могућност узрока експлозије. Допала ми се паралела између злочина и казне и теме у представи, самим тим одговорности за злочин у свакоме од нас. С обзиром на то да смо имали увид у архиве са подацима о глумцима који су погинули у тој ужасној несрећи имам утисак да смо урадили нешто што су они заслужили”, истиче Тања Пјевац.

Извођену представе у зајечарском позоришту претходила је промоција истоимене књиге Ане Ђорђевић и фељтона „Страдање глумаца СНП-А у Смедереву 1941.” аутора Александра Саше Милосављевића, уредника издавачке делатности СНП-А и театролога. Милосављевићев фељтон, публикован у новосадском „Дневнику”, на основу докумената реконструише смедеревску трагедију.

На промоцији су говорили др Зоран Ђерић, управник СНП-А и Саша Милосављевић.

Можда ће Вас занимати

Тимочки Зодијак

Тимочки Зодијак: Дневни хороскоп за 29. новембар 2020.

Активна недеља је пред нама која је заправо тек увод у дешавање које ће се …

Јесен, гране, лишће

Данас облачно и хладно, местимично са кишом и суснежицом, на планинама са слабим снегом

У Србији ујутру понегде слаб мраз. Током дана облачно и хладно, местимично са кишом и …

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница