Тимочка КрајинаБорУ борској библиотеци сутра почиње турнеја филмског фестивала „Слободне зоне”

У борској библиотеци сутра почиње турнеја филмског фестивала „Слободне зоне”

16. турнеја „Слободне зоне” – Народна библиотека Бор

У Народној библиотеци у Бору од 11. до 21. априла, биће одржана 16. турнеја филмског фестивала „Слободне зоне”.

У току ове турнеје, сви заинтересовани могу бесплатно да погледају пројекције девет савремених ангажованих играних и документарних филмова.

Филмови се приказују сваког радног дана од 18:00 сати, изузев последњег (четвртак, 21. април), који почиње у 16:00 сати.

Улаз је бесплатан.

П Р О Г Р А М

11.04.2022, 18:00

„Прве 54 године: скраћени приручник за војну окупацију” (документарни филм), 2021.

Редитељ: Avi Mograbi; Земље продукције: Израел, Француска, Финска, Немачка; Трајање: 110 мин.

Нови филм великог израелског документаристе Авија Мограбија настао је на основу сведочења израелских војника о окупацији палестинских територија на Западној обали и у Појасу Газе. Критичари кажу да се код режисера хладан бес због теме односно окупације којом се бави тек назире. Неприметан је зато што Мограби, у улози режисера и наратора истовремено, вешто допушта историјским чињеницама и десетинама интервјуа са бившим војницима да прецизно расветле шта је полувековна окупација Западне обале и Појаса Газе урадила обема странама – и Палестинцима и Израелцима. Наслов филма је кључ: Мограби дословно од историјских чињеница конструише иронично интониран приручник о томе како окупирати туђу територију на више од пет деценија.

12.04.2022, 18:00

„Забави је дошао крај” (документарни филм), 2021.

Редитељка: Shannon Walsh; Земље продукције: Француска, Канада; Трајање: 88 мин.

Гиг економија, ултрасавремен феномен, заправо је тржиште фриленсерске радне снаге чија је вредност на светском тржишту пет билиона долара! Милиони људи раде онлајн у системима који се сматрају најбољим репрезентантима онога што многи социолози називају или описују као „дигитални феудализам“.

Радници Убера, Амазона и многих других платформи износе шта је заправо стварност и колико се она разликује од обећања о независности и контроли над сопственим радним временом и примањима. Рискантни услови рада, плата која се мења без обавештења, неопозива отпуштања услед лоших оцена или отпуштања без најаве деактивирањем налога на платформи за рад, само су део проблема. Описујући људе који су се нашли у оваквим ситуацијама, овај документарац показује да „магија технологије“ заправо може да буде само илузија.

13.04.2022, 18:00

„Мој тата хот дог” (играни филм), 2021.

Редитељка: Anouk Fortunier; Земље продукције: Белгија, Немачка; Трајање: 80 мин.

Комедија о храбрости која је потребна за остварење снова: отац покушава да постане глумац, а једина подршка на том путу му је најмлађа ћерка Зое. Пол оставља досадан али сигуран посао у банци да би коначно испунио свој сан и постао глумац, али ова одлука не наилази на разумевање породице. Док нико није сигуран да ли је у питању „burnout“ или криза средњих година, Полова најмлађа ћерка Зое је његов ослонац на путу којим је кренуо. Она га једина подржава и једина верује да он у себи носи таленат за глуму, који тек треба да буде откривен. Без обзира на то што се у почетку све чинило смешним планом осуђеним на неуспех, завршава се забавним, узбудљивим и дирљивим путовањем за целу породицу.

14.04.2022, 18:00

„Фејт (Faith) и Бранко” (документарни филм), 2020.

Редитељка: Catherine Harte; Земље продукције: Србија, Велика Британија; Трајање: 84 мин.

Овај интимни документарац прати културолошке разлике у односу између музичара и партнера Фејт, која из Енглеске путује у Србију да упозна ромску музику и Бранка, виолинисте ромског порекла у којег се Фејт заљубљује. Сниман током седам година, њихов брак приказан је као тест уочавања различитости и схватања да је музика можда једино што им је заједничко.

15.04.2022, 18:00

„Најлепши дечак на свету” (документарни филм), 2021.

Редитељи: Kristina Lindstorm, Kristian Petri; Земља продукције: Шведска; Трајање: 93 мин.

Током светске премијере филма Смрт у Венецији на Филмском фестивалу у Кану 1971. године, бриљантни италијански режисер Лукино Висконти је глумца тинејџера који игра Тађа прогласио најлепшим дечаком на свету. Када је ово изговорио, није ни помишљао да ће тиме бацити сенку на живот младог глумца Бјорна Андресена, који тумачи ту улогу. Та сенка се над њим надвија и сада, 50 година касније. Андресен је са 15 година, преко ноћи изашао из анонимности, јер је био одабран да глуми тинејџера Тађа из Пољске, у кога се заљубљује главни јунак Смрти у Венецији Фон Ашенбах. Документарац о некадашњем „најлепшем дечаку на свету“ на очаравајући начин развија причу о прошлости и животу Бјорна Андресена, додајући му управо ону магију коју евоцира и оригинална „Смрти у Венецији” Томаса Мана.

18.04.2022, 18:00

„Ја сам Грета” (документарни филм), 2020. Редитељ: Nathan Grossman; Земље продукције: Шведска, САД, Немачка, Велика Британија; Трајање: 97 мин.

Филм о тренутно најпознатијој еколошкој активисткињи, која је своју борбу за климатске промене започела реченицом: „Моје име је Грета и желим да почнете да паничите!”. Да није била директна, вероватно је нико и не би третирао озбиљно јер, како каже њен отац Сванте, који јој је и главни пратилац на путовањима и у активистичким кампањама, она о климатским променама зна више од 97% светских политичара. Грета поседује самоувереност на којој би јој позавидели и одрасли, а нашла је за шта је вредно борити се – за будућност планете.

19.04.2022, 18:00

„Први снег” (играни филм), 2020.

Редитељ: Hamu Ramezan; Земља продукције: Финска; Трајање: 82 мин.

Тринаестогодишњак Рамин Мехдипоур и његова породица из Ирана живе у избегличком центру у Финској. Тек што Рамин почне да ужива у школском распусту, породица добија вест да им је захтев за азил одбијен. Подносе жалбу апелационом суду и настављају са свакодневним животом упркос претећој опасности од депортације. Рамин тада креће у нови разред и сваки моменат, свако ново пријатељство драгоценије му је него икад пре.

20.04.2022, 18:00

„Без кајања” (играни филм), 2021.

Редитељ: Shariff Korver; Земље продукције: Холандија, Грчка; Трајање: 90 мин.

Прича прати холандске трупе у мировној мисији на Блиском истоку. После изненадног нестанка команданта, тројица младих војника остају сами да чувају војно возило на напуштеном планинском путу. Због ситуације у којој су се нашли и неподношљиве врућине у пустињи, они све више губе додир са реалношћу. Сусрет са локалним четрнаестогодишњим пастиром чију козу случајно убијају ескалира у борбу која ће заувек обележити њихове животе.

ПОБЕДНИЧКИ ФИЛМ СЛОБОДНЕ ЗОНЕ

21.04.2022, 16:00

„Професор Бахман и његови часови” (документарни филм), 2021.

Редитељка: Maria Speth; Земља продукције: Немачка; Трајање: 217 мин.

Како је једно од главних питања отуђеног модерног света где се то неко осећа (као) код куће, одговор би могао бити – у Штаталендорфу, немачком граду са комплексном историјом досељеника и емиграната, где генијални професор Дитер Бахман пружа својим ученицима осећај дома. Они имају између 12 и 14 година, припадници су дванаест различитих нација и неки од њих још увек нису савладали немачки језик. Бахман их води кроз процес образовања и укључивања у заједницу. Гледајући овај емотивни документарац, какав се снима једном у десет година, човек би помислио да би се сваки конфликт решавао разговором када би сва деца имала тако емотивно интелигентног и стрпљивог професора попут Бахмана. Тада би „Imagine” Џона Ленона био наша стварност.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб