Timočka KrajinaBorU borskoj biblioteci sutra počinje turneja filmskog festivala „Slobodne zone”

U borskoj biblioteci sutra počinje turneja filmskog festivala „Slobodne zone”

16. turneja „Slobodne zone” – Narodna biblioteka Bor

U Narodnoj biblioteci u Boru od 11. do 21. aprila, biće održana 16. turneja filmskog festivala „Slobodne zone”.

U toku ove turneje, svi zainteresovani mogu besplatno da pogledaju projekcije devet savremenih angažovanih igranih i dokumentarnih filmova.

Filmovi se prikazuju svakog radnog dana od 18:00 sati, izuzev poslednjeg (četvrtak, 21. april), koji počinje u 16:00 sati.

Ulaz je besplatan.

P R O G R A M

11.04.2022, 18:00

„Prve 54 godine: skraćeni priručnik za vojnu okupaciju” (dokumentarni film), 2021.

Reditelj: Avi Mograbi; Zemlje produkcije: Izrael, Francuska, Finska, Nemačka; Trajanje: 110 min.

Novi film velikog izraelskog dokumentariste Avija Mograbija nastao je na osnovu svedočenja izraelskih vojnika o okupaciji palestinskih teritorija na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze. Kritičari kažu da se kod režisera hladan bes zbog teme odnosno okupacije kojom se bavi tek nazire. Neprimetan je zato što Mograbi, u ulozi režisera i naratora istovremeno, vešto dopušta istorijskim činjenicama i desetinama intervjua sa bivšim vojnicima da precizno rasvetle šta je poluvekovna okupacija Zapadne obale i Pojasa Gaze uradila obema stranama – i Palestincima i Izraelcima. Naslov filma je ključ: Mograbi doslovno od istorijskih činjenica konstruiše ironično intoniran priručnik o tome kako okupirati tuđu teritoriju na više od pet decenija.

12.04.2022, 18:00

„Zabavi je došao kraj” (dokumentarni film), 2021.

Rediteljka: Shannon Walsh; Zemlje produkcije: Francuska, Kanada; Trajanje: 88 min.

Gig ekonomija, ultrasavremen fenomen, zapravo je tržište frilenserske radne snage čija je vrednost na svetskom tržištu pet biliona dolara! Milioni ljudi rade onlajn u sistemima koji se smatraju najboljim reprezentantima onoga što mnogi sociolozi nazivaju ili opisuju kao „digitalni feudalizam“.

Radnici Ubera, Amazona i mnogih drugih platformi iznose šta je zapravo stvarnost i koliko se ona razlikuje od obećanja o nezavisnosti i kontroli nad sopstvenim radnim vremenom i primanjima. Riskantni uslovi rada, plata koja se menja bez obaveštenja, neopoziva otpuštanja usled loših ocena ili otpuštanja bez najave deaktiviranjem naloga na platformi za rad, samo su deo problema. Opisujući ljude koji su se našli u ovakvim situacijama, ovaj dokumentarac pokazuje da „magija tehnologije“ zapravo može da bude samo iluzija.

13.04.2022, 18:00

„Moj tata hot dog” (igrani film), 2021.

Rediteljka: Anouk Fortunier; Zemlje produkcije: Belgija, Nemačka; Trajanje: 80 min.

Komedija o hrabrosti koja je potrebna za ostvarenje snova: otac pokušava da postane glumac, a jedina podrška na tom putu mu je najmlađa ćerka Zoe. Pol ostavlja dosadan ali siguran posao u banci da bi konačno ispunio svoj san i postao glumac, ali ova odluka ne nailazi na razumevanje porodice. Dok niko nije siguran da li je u pitanju „burnout“ ili kriza srednjih godina, Polova najmlađa ćerka Zoe je njegov oslonac na putu kojim je krenuo. Ona ga jedina podržava i jedina veruje da on u sebi nosi talenat za glumu, koji tek treba da bude otkriven. Bez obzira na to što se u početku sve činilo smešnim planom osuđenim na neuspeh, završava se zabavnim, uzbudljivim i dirljivim putovanjem za celu porodicu.

14.04.2022, 18:00

„Fejt (Faith) i Branko” (dokumentarni film), 2020.

Rediteljka: Catherine Harte; Zemlje produkcije: Srbija, Velika Britanija; Trajanje: 84 min.

Ovaj intimni dokumentarac prati kulturološke razlike u odnosu između muzičara i partnera Fejt, koja iz Engleske putuje u Srbiju da upozna romsku muziku i Branka, violiniste romskog porekla u kojeg se Fejt zaljubljuje. Sniman tokom sedam godina, njihov brak prikazan je kao test uočavanja različitosti i shvatanja da je muzika možda jedino što im je zajedničko.

15.04.2022, 18:00

„Najlepši dečak na svetu” (dokumentarni film), 2021.

Reditelji: Kristina Lindstorm, Kristian Petri; Zemlja produkcije: Švedska; Trajanje: 93 min.

Tokom svetske premijere filma Smrt u Veneciji na Filmskom festivalu u Kanu 1971. godine, briljantni italijanski režiser Lukino Viskonti je glumca tinejdžera koji igra Tađa proglasio najlepšim dečakom na svetu. Kada je ovo izgovorio, nije ni pomišljao da će time baciti senku na život mladog glumca Bjorna Andresena, koji tumači tu ulogu. Ta senka se nad njim nadvija i sada, 50 godina kasnije. Andresen je sa 15 godina, preko noći izašao iz anonimnosti, jer je bio odabran da glumi tinejdžera Tađa iz Poljske, u koga se zaljubljuje glavni junak Smrti u Veneciji Fon Ašenbah. Dokumentarac o nekadašnjem „najlepšem dečaku na svetu“ na očaravajući način razvija priču o prošlosti i životu Bjorna Andresena, dodajući mu upravo onu magiju koju evocira i originalna „Smrti u Veneciji” Tomasa Mana.

18.04.2022, 18:00

„Ja sam Greta” (dokumentarni film), 2020. Reditelj: Nathan Grossman; Zemlje produkcije: Švedska, SAD, Nemačka, Velika Britanija; Trajanje: 97 min.

Film o trenutno najpoznatijoj ekološkoj aktivistkinji, koja je svoju borbu za klimatske promene započela rečenicom: „Moje ime je Greta i želim da počnete da paničite!”. Da nije bila direktna, verovatno je niko i ne bi tretirao ozbiljno jer, kako kaže njen otac Svante, koji joj je i glavni pratilac na putovanjima i u aktivističkim kampanjama, ona o klimatskim promenama zna više od 97% svetskih političara. Greta poseduje samouverenost na kojoj bi joj pozavideli i odrasli, a našla je za šta je vredno boriti se – za budućnost planete.

19.04.2022, 18:00

„Prvi sneg” (igrani film), 2020.

Reditelj: Hamu Ramezan; Zemlja produkcije: Finska; Trajanje: 82 min.

Trinaestogodišnjak Ramin Mehdipour i njegova porodica iz Irana žive u izbegličkom centru u Finskoj. Tek što Ramin počne da uživa u školskom raspustu, porodica dobija vest da im je zahtev za azil odbijen. Podnose žalbu apelacionom sudu i nastavljaju sa svakodnevnim životom uprkos pretećoj opasnosti od deportacije. Ramin tada kreće u novi razred i svaki momenat, svako novo prijateljstvo dragocenije mu je nego ikad pre.

20.04.2022, 18:00

„Bez kajanja” (igrani film), 2021.

Reditelj: Shariff Korver; Zemlje produkcije: Holandija, Grčka; Trajanje: 90 min.

Priča prati holandske trupe u mirovnoj misiji na Bliskom istoku. Posle iznenadnog nestanka komandanta, trojica mladih vojnika ostaju sami da čuvaju vojno vozilo na napuštenom planinskom putu. Zbog situacije u kojoj su se našli i nepodnošljive vrućine u pustinji, oni sve više gube dodir sa realnošću. Susret sa lokalnim četrnaestogodišnjim pastirom čiju kozu slučajno ubijaju eskalira u borbu koja će zauvek obeležiti njihove živote.

POBEDNIČKI FILM SLOBODNE ZONE

21.04.2022, 16:00

„Profesor Bahman i njegovi časovi” (dokumentarni film), 2021.

Rediteljka: Maria Speth; Zemlja produkcije: Nemačka; Trajanje: 217 min.

Kako je jedno od glavnih pitanja otuđenog modernog sveta gde se to neko oseća (kao) kod kuće, odgovor bi mogao biti – u Štatalendorfu, nemačkom gradu sa kompleksnom istorijom doseljenika i emigranata, gde genijalni profesor Diter Bahman pruža svojim učenicima osećaj doma. Oni imaju između 12 i 14 godina, pripadnici su dvanaest različitih nacija i neki od njih još uvek nisu savladali nemački jezik. Bahman ih vodi kroz proces obrazovanja i uključivanja u zajednicu. Gledajući ovaj emotivni dokumentarac, kakav se snima jednom u deset godina, čovek bi pomislio da bi se svaki konflikt rešavao razgovorom kada bi sva deca imala tako emotivno inteligentnog i strpljivog profesora poput Bahmana. Tada bi „Imagine” Džona Lenona bio naša stvarnost.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,189PratilacaLajkuj
4,185PratilacaZaprati
1,252PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub