Тимочка КрајинаБорУ Бору представљен пројекат о заштити животне средине

У Бору представљен пројекат о заштити животне средине

У Бору представљен пројекат о заштити животне средине

Град Бор био је домаћин презентације великог међународног пројекта који се односи на заштиту животне средине.

Овом приликом биће контролисан квалитет ваздуха на мерним станицама, уз узорковање и анализирање великог броја загађујућих материја. Поред осталих, партнер на програму је и Институт за рударство и металургију из Бора, а координатор је Институт за нуклеарне науке „Винча”.

Др Милена Јовашевић Стојановић – Институт за нуклеарне науке „Винча”

„У оквиру овог пројекта ми радимо офлајн и онлајн методама, где у реалном времену анализирамо садржај честица и прикупљамо узорке ваздуха на филтерима и анализирамо велики број хемијских врста”, казала је др Милена Јовашевић Стојановић, координатор пројекта.

У Бору представљен пројекат о заштити животне средине

Реализацију међународног еколошког пројекта за подручје Западног Балкана финансира Европска Унија. Прикупљени подаци у овом пројекту треба да буду полазна основа за предлог мера у циљу побољшања квалитета ваздуха.

Александар Миликић – градоначелник Бора

„Показали смо да нам је битна животна средина, а кроз овакве пројекте град Бор директно утиче у научно истраживачком раду, како би се добили подаци који су неопходни како да са наше стране извршимо контролу и пресек стања животне средине, која до сада, нажалост, никада није рађена”, истакао је градоначелник Бора Александар Миликић.

У Бору представљен пројекат о заштити животне средине

Овај међународни пројекат траје три године, а активности у Бору биће реализоване у наредних 12 месеци.

У пројекту учествују Институт „Винча”, Институт за рударство и металургију „Бор”, Завод за јавно здравље, као и међународни Институти који се баве заштитом животне средине из Норвешке, Шпаније, Словеније и Мелбурна.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб