Timočka KrajinaBorU Boru predstavljen projekat o zaštiti životne sredine

U Boru predstavljen projekat o zaštiti životne sredine

U Boru predstavljen projekat o zaštiti životne sredine

Grad Bor bio je domaćin prezentacije velikog međunarodnog projekta koji se odnosi na zaštitu životne sredine.

Ovom prilikom biće kontrolisan kvalitet vazduha na mernim stanicama, uz uzorkovanje i analiziranje velikog broja zagađujućih materija. Pored ostalih, partner na programu je i Institut za rudarstvo i metalurgiju iz Bora, a koordinator je Institut za nuklearne nauke „Vinča”.

Dr Milena Jovašević Stojanović – Institut za nuklearne nauke „Vinča”

„U okviru ovog projekta mi radimo oflajn i onlajn metodama, gde u realnom vremenu analiziramo sadržaj čestica i prikupljamo uzorke vazduha na filterima i analiziramo veliki broj hemijskih vrsta”, kazala je dr Milena Jovašević Stojanović, koordinator projekta.

U Boru predstavljen projekat o zaštiti životne sredine

Realizaciju međunarodnog ekološkog projekta za područje Zapadnog Balkana finansira Evropska Unija. Prikupljeni podaci u ovom projektu treba da budu polazna osnova za predlog mera u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha.

Aleksandar Milikić – gradonačelnik Bora

„Pokazali smo da nam je bitna životna sredina, a kroz ovakve projekte grad Bor direktno utiče u naučno istraživačkom radu, kako bi se dobili podaci koji su neophodni kako da sa naše strane izvršimo kontrolu i presek stanja životne sredine, koja do sada, nažalost, nikada nije rađena”, istakao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

U Boru predstavljen projekat o zaštiti životne sredine

Ovaj međunarodni projekat traje tri godine, a aktivnosti u Boru biće realizovane u narednih 12 meseci.

U projektu učestvuju Institut „Vinča”, Institut za rudarstvo i metalurgiju „Bor”, Zavod za javno zdravlje, kao i međunarodni Instituti koji se bave zaštitom životne sredine iz Norveške, Španije, Slovenije i Melburna.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,340PratilacaLajkuj
4,210PratilacaZaprati
1,264PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub