Тимочка Тимочка
Почетна / Вести / У Црвеном крсту Зајечар организовано предавање за волонтере
Црвени крст Зајечар — Предавање за волонтере

У Црвеном крсту Зајечар организовано предавање за волонтере

У просторијама Црвеног крста у Зајечару, организовано је предавање за волонтере на тему добровољног давалаштва крви, као и предавање о борби против трговине људима. Ова предавања су организована поводом обележавања Недеље Црвеног крста, која се традиционално обележава сваке године од 8. до 15. маја.

Црвени крст Зајечар — Предавање за волонтере

Црвени крст Зајечар — Предавање за волонтере

Црвени крст Зајечар — Предавање за волонтере

„Датум 8. мај се узима за почетак Недеље Црвеног крста, јер је то датум рођења оснивача Црвеног крста Анрија Динана. Након тога организовали смо бројне обуке, као што су: безбедност деце у саобраћају, трговина људима, болести зависности… Ове године предавање о трговини људима посветили смо старијим суграђанима, нашим пензионерима и корисницима Народне кухиње. Мисија Црвеног крста јесте да радимо на превенцији овог проблема, који је заступљен свуда, а и у нашем граду. Поводом 11. маја — Националног дана добровољних даваоца крви, организовали смо доделу захвалница вишеструким даваоцима крви и деци која су учествовала у конкурсу ’Kрв живот значи’. Након тога организовали смо и радионицу у сарадњи са оболелима од церебралне парализе, на којој су они осликавали шоље које су додељене добровољним даваоцима крви. Сада смо организовали обуку за средњошколце ’Црвени крст и ја’, где су они могли да чују неке основне информације о Црвеном крсту, о волонтеризму и борби против трговине људима, као и о значају добровољног давања крви”, каже Ирена Младеновић, стручни саветник Црвеног крста Зајечар.

Ирена Младеновић — стручни саветник Црвеног крста Зајечар

„Говорили смо о волонтеризму. Овде имамо групу младих људи, средњошколаца, који су сазнали нешто више о значају волонтирања, како могу да се укључе у Црвеном крсту. Причали смо о активностима и како они могу појединачно да се посвете тим активностима. Уколико желите да будете волонтер у Црвеном крсту, треба доћи до Црвеног крста и понудити услугу коју сматрате да можете да обављате. Такође, потребно је да се договорите са људима који воде програме, на који начин можете у те програме да се укључите. Волонтери у Црвеном крсту нису аматери. Када било ко од њих да крене да волонтира, мора да прође одређене обуке и да поседује информације о ономе што ради. У просеку имамо по 10 волонтера недељно који реализују одређене програме Црвеног крста у Зајечару. Задовољни смо одзивом младих људи у Зајечару. Волонтери такође треба да поштују кодекс понашања Црвеног крста”, истакао је Предраг Kостић, дифузер Црвеног крста Србије.

Предраг Kостић — дифузер Црвеног крста Србије

У уторак 14. маја у 9 сати у зајечарском породилишту биће додељени пакети бебама које су рођене у недељи Црвеног крста. Од 11 сати у Дневном боравку за децу ометену у развоју „Облутак” у Зајечару, волонтери ће представити програме Здравог начина живота, говориће о првој помоћи као и о трговини људима и биће организовано дружење ученика из редовних школа са штићеницима ове установе.

У среду 15. маја у просторијама Црвеног крста у Зајечару биће спроведена велика акција добровољног давања крви у сарадњи са Епархијом тимочком.

Можда ће Вас занимати

ДокТок: Старачка деградација макуле

ДокТок: Који су симптоми старачке дегенерације макуле и шта саветују офталмолози?

Жута мрља је централни део мрежњаче или центар јасног вида. Сви поремећаји овог дела мрежњаче …

Рајачка народна школа здравља: Поводом 5. јуна – Светског дана заштите животне средине

Рајачка народна школа здравља објављује занимљиве поруке о чувању и унапређивању живота и здравља поводом …

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница