Timočka Timočka
Početna / Vesti / U Crvenom krstu Zaječar organizovano predavanje za volontere
Crveni krst Zaječar — Predavanje za volontere

U Crvenom krstu Zaječar organizovano predavanje za volontere

U prostorijama Crvenog krsta u Zaječaru, organizovano je predavanje za volontere na temu dobrovoljnog davalaštva krvi, kao i predavanje o borbi protiv trgovine ljudima. Ova predavanja su organizovana povodom obeležavanja Nedelje Crvenog krsta, koja se tradicionalno obeležava svake godine od 8. do 15. maja.

Crveni krst Zaječar — Predavanje za volontere

Crveni krst Zaječar — Predavanje za volontere

Crveni krst Zaječar — Predavanje za volontere

„Datum 8. maj se uzima za početak Nedelje Crvenog krsta, jer je to datum rođenja osnivača Crvenog krsta Anrija Dinana. Nakon toga organizovali smo brojne obuke, kao što su: bezbednost dece u saobraćaju, trgovina ljudima, bolesti zavisnosti… Ove godine predavanje o trgovini ljudima posvetili smo starijim sugrađanima, našim penzionerima i korisnicima Narodne kuhinje. Misija Crvenog krsta jeste da radimo na prevenciji ovog problema, koji je zastupljen svuda, a i u našem gradu. Povodom 11. maja — Nacionalnog dana dobrovoljnih davaoca krvi, organizovali smo dodelu zahvalnica višestrukim davaocima krvi i deci koja su učestvovala u konkursu ’Krv život znači’. Nakon toga organizovali smo i radionicu u saradnji sa obolelima od cerebralne paralize, na kojoj su oni oslikavali šolje koje su dodeljene dobrovoljnim davaocima krvi. Sada smo organizovali obuku za srednjoškolce ’Crveni krst i ja’, gde su oni mogli da čuju neke osnovne informacije o Crvenom krstu, o volonterizmu i borbi protiv trgovine ljudima, kao i o značaju dobrovoljnog davanja krvi”, kaže Irena Mladenović, stručni savetnik Crvenog krsta Zaječar.

Irena Mladenović — stručni savetnik Crvenog krsta Zaječar

„Govorili smo o volonterizmu. Ovde imamo grupu mladih ljudi, srednjoškolaca, koji su saznali nešto više o značaju volontiranja, kako mogu da se uključe u Crvenom krstu. Pričali smo o aktivnostima i kako oni mogu pojedinačno da se posvete tim aktivnostima. Ukoliko želite da budete volonter u Crvenom krstu, treba doći do Crvenog krsta i ponuditi uslugu koju smatrate da možete da obavljate. Takođe, potrebno je da se dogovorite sa ljudima koji vode programe, na koji način možete u te programe da se uključite. Volonteri u Crvenom krstu nisu amateri. Kada bilo ko od njih da krene da volontira, mora da prođe određene obuke i da poseduje informacije o onome što radi. U proseku imamo po 10 volontera nedeljno koji realizuju određene programe Crvenog krsta u Zaječaru. Zadovoljni smo odzivom mladih ljudi u Zaječaru. Volonteri takođe treba da poštuju kodeks ponašanja Crvenog krsta”, istakao je Predrag Kostić, difuzer Crvenog krsta Srbije.

Predrag Kostić — difuzer Crvenog krsta Srbije

U utorak 14. maja u 9 sati u zaječarskom porodilištu biće dodeljeni paketi bebama koje su rođene u nedelji Crvenog krsta. Od 11 sati u Dnevnom boravku za decu ometenu u razvoju „Oblutak” u Zaječaru, volonteri će predstaviti programe Zdravog načina života, govoriće o prvoj pomoći kao i o trgovini ljudima i biće organizovano druženje učenika iz redovnih škola sa štićenicima ove ustanove.

U sredu 15. maja u prostorijama Crvenog krsta u Zaječaru biće sprovedena velika akcija dobrovoljnog davanja krvi u saradnji sa Eparhijom timočkom.

Možda će Vas zanimati

DokTok: Nesvestica kod dece

DokTok: Nesvestice kod dece – Šta uraditi, šta kontrolisati, kako posavetovati?

Kada kažete lekaru da se vaše dete onesvestilo, prvo pitanje koje će Vam postaviti jeste …

Crveni krst Zaječar: Dobrovoljno davanje krvi

Akcija dobrovoljnog davanja krvi 14. aprila u Zaječaru

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Službom za transfuziju krvi iz Niša u sredu, 14. …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica