Тимочка КрајинаБорУ ЈКП “Топлана” у Бору стигла два нова котла на гас, након...

У ЈКП “Топлана” у Бору стигла два нова котла на гас, након тридесет година

Фото: Град Бор

Након тридесет година у ЈКП “Топлана” у Бору стигла су два нова котла на гас. Инвестиција вредна 330 милиона динара из градског буџета је почетак преласка са угља на гас као примарни извор енергије за грејање.

Нови котлови значајно ће смањити емисију штетних гасова, али исто тако Боранима обезбедити стабилније и квалитетније грејање.

“Све тече по плану у договореним роковима и најбитнији део је реализован, Два нова котла су стигла, преостаје нам да у наредних месец дана те котлове повежемо са системом постојеће топлане и пустимо нови извор енергије. Сва пратећа опрема је постављена и остаје нам да у наредних двадесетак дана поставимо и нову мерну станицу. Крајњи рок за пуштање новог погона старе топлане је 10.октобар, а ми верујемо да ће то бити и раније”, нагласио је Игор Јанковић, в.д. директора ЈКП “Топлана”.

Током припрема за предстојећу грејну сезону гасификован је котао три на мазут, који ће уколико буде потребе моћи да ради и на гас и на мазут.

С обзиром на ситуацију на тржишту угља током прошле грејне сезоне, руководство града је препознало потребу за модернизацијом система за грејање.

“Размишљало се о ремонту котлова на угаљ, набавци нове количине угља, али због ситуације која је била прошле године на тржишту угља, јер смо заборавили да је крајем децембра прошле године дошло до хаварије на енергетском систему у Обреновцу и Колубари, па је држава сву количину угља из окружења узела због производње електричне енергије, тако да смо у том размишљању договорили да се са угљем заврши и да се крене на изградњу гасне топлане. Од доношења те одлуке почела је трка са временом. Успели смо да завршимо идејна решења, пројекте, дозволе и изабрали добављача којих је јако мало у Србији. Грађани Бора ће имати врло озбиљније, стабилније, врло коректно да не кажем добро грејање”, рекао је Вукоман Вранић, помоћник градоначелника.

Нови котлови допринеће знатној ефикасности у смањењу трошкова у процесу производње топлотне енергије, а грађанима омогућити стабилније и квалитетније грејање.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб