Тимочка КрајинаЗајечарУ оквиру „Зајечарског културног лета”, у Позоришном музеју у Зајечару отворена изложба...

У оквиру „Зајечарског културног лета”, у Позоришном музеју у Зајечару отворена изложба стрипа „15 година Вековника”

Изложба стрипа „15 година Вековника” одржана у Позоришном музеју у Зајечару

У оквиру „Зајечарског културног лета”, синоћ је у Позоришном музеју у Зајечару отворена изложба стрипа „15 година Вековника” аутора Марка Стојановића, једног од наших најбољих аутора стрипа, добитника највиших домаћих и међународних признања у области девете уметности.

Изложба стрипа „15 година Вековника” одржана у Позоришном музеју у Зајечару

“Вековници” су авантуристички стрип серијал који је започео живот 2007. године на странама “Политикиног забавника”. У деведесетогодишњој историји српског стрипа “Вековници” су први добили свој подсеријал под називом “Бескрвни”, који је добио чак 20 награда на међународним салонима стрипа у Београду И Велесу, у Северној Македонији.

Изложба стрипа „15 година Вековника” одржана у Позоришном музеју у Зајечару

Први албум серијала „Вековници“ осим у Србији, објављен је у Румунији, Македонији, и Грчкој, а у Хрватској се редовно објављује у „Стрип ревији вечерњег листа”.

Изложба стрипа „15 година Вековника” одржана у Позоришном музеју у Зајечару

Изложба стрипа „15 година Вековника” одржана у Позоришном музеју у Зајечару

„Појединачни албуми овог серијала уврштени су шест пута међу најбоље стрипове света по избору водећег стрип теоретичара, Британца Пола Гравета“, истакла је отварајући изложбу Марија Симоновић, историчар уметности у Позоришном музеју.

Милош Петковић, уредник програма у установи “Зоран Радмиловић” нагласио је да је Марко Стојановић приређивач и сценариста стрипа „До пакла и назад“ у издању Народног позоришта Тимочке крајине-Центра за културу „Зоран Радмиловић”, посвећеног обележавању стогодишњице од краја Првог светског рата. У издању ове установе изашла је и монографија “Рајачки Нинђа” о Драгану Стокићу Рајачком, једном од најбољих стрип-цртача на простору бивше Југославије, коју је приредио Стојановић, а у копродукцији зајечарских И лесковачких установа културе објављена је монографија “Зајечарски стрип” .

Изложба стрипа „15 година Вековника” одржана у Позоришном музеју у Зајечару Изложба стрипа „15 година Вековника” одржана у Позоришном музеју у Зајечару

Марко Стојановић је изразио задовољство што је поново у Зајечару, где воли да гостује и истакао да је осим у граду на Тимоку изложба „15 година Вековника“, овог месеца отворена и у Братунцу у Босни и Херцеговини и у Брашову у Румунији, што је куриозитет јер готово да није забележено да иста изложба буде истовремено отворена у три различите државе. Стојановић је потом окупљење љубитеље стрипа „спровео“ кроз историјат „Вековника”.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,736ПратилацаЛајкуј
4,360ПратилацаЗапрати
1,263ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб