Тимочка КрајинаСокобањаУ Сокобањи обележен Дан општине и 185 година од почетка организованог туризма

У Сокобањи обележен Дан општине и 185 година од почетка организованог туризма

Дан општине и 185 година од почетка организованог туризма обележени у Сокобањи

Свечаном седницом Скупштине општине и концертом на летњој позорници „Врело”, обележен је Дан општине Сокобања, као и 185 година од почетка организованог туризма у Сокобањи и Србији, када је написан први српски ваучер.

Дан општине и 185 година од почетка организованог туризма обележени у Сокобањи

Сокобања поред термалних извора, туристима може да понуди и многе атракције, као што су арехолошка налазишта и други објекти који су настали кроз историју, истиче Љубинко Миленковић, директор Туристичке организације Сокобања.

Љубинко Миленковић – директор Туристичке организације општине Сокобања

„Пре скоро два века написан је први туристички упут у земљи и то је сјајна традиција не само у Србији, већ и у свету, јер је четири године упут раније написан од момента када је у свету организовано прво групно туристичко путовање. Сокобања представља једну привлачност која је одушевљавала и претходне цивилизације и народе који су боравили овде. Док шетате Сокобањом види се дух претходних времена, који је свуда присутан. Он се огледа у археолошким налазиштима Византије, потом у средњовековним српским тврђавама од којих је најпознатија Сокоград, по којој је и Сокобања добила име. Ту је и објекат из периода Отоманске владавине, затим и кнежевине и краљевине Србије. Сокобања прави развој стиче у првој половини 19. века доласком краља Милоша Обреновића. По његовој директиви Сокобања је обновљена. Тако је 21. јуна написан први туристички ваучер којим је заставник Алекса Лазаревић из Крагујевца упућен на одмор и употребу лековите воде овде. Захваљујући термоминералним изворима и многим потенцијалима, Сокобања је срушила све рекорде у туристичким резултатима”, рекао је Миленковић.

На Летњој позорници „Врело”, председник општине Сокобања др Миодраг Николић доделио је признања заслужним грађанима, као и ученицима и спортистима који су постигли успехе.

Миодраг Николић – председник општине Сокобања

„Свим грађанима честитам Дан општине, а ми ћемо се и у наредном периоду трудити да унапредимо све, и то не само туризам, него и културу и просвету и све оно што је битно за развој једне општине”, поручио је Николић.

Дан општине и 185 година од почетка организованог туризма обележени у Сокобањи

Дан општине и 185 година од почетка организованог туризма обележени у Сокобањи

Након доделе признања, одржан је концерт и том приликом наступили су: Бојан Маровић, Ивана Јордан, Маја Маринковић, Игор Симић, Бојана Стаменов, Акапулко бенд, Сестре Гобовић, као и популарни јутјубери.

Дан општине и 185 година од почетка организованог туризма обележени у Сокобањи

Први туристички упут за Сокобању написан је 21. јуна 1837. године, што се узима као Дан почетка организованог туризма у Сокобањи и као Дан општине.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,762ПратилацаЛајкуј
4,387ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб