У Зајечару обележен 76. рођендан позоришта премијером Гогољове „Женидбе”, потписан и протокол о сарадњи са још једном институцијом културе

76 година зајечарског позоришта

Поводом Дана позоришта, на сцени зајечарског театра изведена је премијера представе „Женидба”, коју је по тексту Николаја Гогоља адаптирао и режирао Јанко Цекић.

76 година зајечарског позоришта

Одушевљени Гогољевим текстом и одличном игром зајечарских глумаца, гледаоци су се неизмерно забавили, смејали и апаудирали током представе, као и на крају комада када су громогласним аплаузом наградили глумце позоришта „Зоран Радмиловић” у Зајечару.

„Гогољ као комедиограф бави се менталитетом и карактером, а ми смо ставили акценат баш на карактер и карикатурално се бавили тим користољубивим људима. Тема ове представе је усамљеност, а тим усамљеним душама да пронађу своју срећу помаже проводаџика. Усамљеност је данас главна тема и људи имају своје модерне проводаџике, а то су друштвене мреже и разне апликације за упознавање. Да ли се људи спајају из љубави, користи или усамљености је питање које ова представа поставља”, каже редитељ Јанко Цекић.

76 година зајечарског позоришта

„Редитељ је дошао изузетно спреман, са јасним задацима и смерницама које су нам помогле да у доброј атмосфери изградимо представу коју ће публика итекако волети. Буквално сви који смо на сцени играмо живописне ликове које је Гогољ тако савршено написао, а Јанко нам помогао да се у томе лепо заиграмо”, рекла је глумица Ана Бретшнаједер, која игра Агафју Тихоновну, невесту.

76 година зајечарског позоришта

Играју:
Агафја Тихоновна, трговчева кћи, невеста: Ана Бретшнајдер
Арина Пантељејмоновна, тетка: Јелена Рајић
Фјокла Ивановна, проводаџика: Наташа Петровић
Иван Кузмич Поткољесин, дворски саветмик: Милош Танасковић
Ива Фомич Кочкарјов, његов пријатељ: Бранислав Мијатовић
Иван Павлович Кајгана, главни економ: Фуад Табучић
Никанор Иванович Анучкин, бивши пешадијски официр: Габријел Бећаревић
Балтазар Балтазарович Жевакин, пензионисани поручник морнарице / Степан, слуга Поткољесина: Предраг Грбић
Дуњашка, кућна помоћница: Марија Станковић

76 година зајечарског позоришта

У реализацији представе учествовали: Суфлер/инспицијент је Марија Ристић, мајстори тона и светла Душан Пурешић и Драган Марковић, израда костима Горица Илић, Мирјана Станојевић и Јелисавета Марковић, шминка Александра Марковић, електричар Стеван Ђорђевић, реквизитер Николија Крстић, техника: Миодраг Марковић, Бобан Симоновић, Златко Голубовић, Ивица Марковић, а организатор је Мирослав Каменковић.

76 година зајечарског позоришта

Извођењу представе претходило је потписивање Протокола о сарадњи између Установе Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић” Зајечар и Центра за културу „Вук Караџић” из Лознице.

76 година зајечарског позоришта

Протокол су потписали директори две установе: Владимир Ђуричић и Снежана Нешковић Симић.

Овај документ проистекао је из дугогодишње сарадње институција културе са крајњег истока и крајњег запада Србије. Зајечарско позориште је више пута гостовало са својим представама у Лозници, а Драго Симић, академски сликар из Лозничког културног центра је неколико пута био селектор Ликовне колоније „Гамзиград”.

76 година зајечарског позоришта

Као производ ове сарадње у Галерији Позоришта и Центра за културу, у згради некадашњег меморијала „Никола Пашић” у Зајечару, организована је изложба слика једног од најзначајнијих српских сликара друге половине 20. века, Миће Поповића, из фонда Сталне поставке слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић. Ово је наиме прва у низу изложби слика коју Центар за културу „Вук Караџић” организује поводом стогодишњице рођења академика Миће Поповића, рођеног у Лозници.