Тимочка КрајинаЗајечарУ Зајечару одржана акција прикупљања средстава за напуштене животиње

У Зајечару одржана акција прикупљања средстава за напуштене животиње

Акција прикупљања средстава за напуштене животиње у Зајечару

Канцеларија за младе града Зајечара и Удружење за бригу о напуштеним животињама „Бета” из Зајечара ораганизовали су на Тргу ослобођења у Зајечару поделу промотивног материјала о одговорном власништву љубимаца и прикупљање средстава за напуштене животиње.

Акција је организована у оквиру пројекта који Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде спроводи уз подршку „ЕУ За тебе”.

Представници Канцеларије за младе делили су пропагандни материјал. Координаторка за младе Миа Вукић Витомировић истакла је да град Зајечар увек стоји иза оваквих организација.

Миа Вукић Витомировић – координаторка за младе у Зајечару

„Град Зајечар има дугогодишњу праксу да подржи и формална и неформална удружења. Овде је препознат као приоритетни проблем напуштене животиње на улицама и овом акцијом хоћемо да скренемо пажњу људи да више воде рачуна о својим љубимцима”, поручила је Вукић Витомировић.

Ивана Ђокић из Удружења „Бета” Зајечар поручује да је највећи проблем неодговорно власништво, јер су улице пуне паса, азил је пун, а „Бета” у привременим смештајима тренутно има око 200 паса и мачака. Ђокић додаје да власници треба своје љубимце да доведу на стерилизацију.

Ивана Ђокић – Удружење „Бета” Зајечар

„Подршку за све акције добијамо од града Зајечара, посебно да подигнемо свест људи о одговорном власништву. Власници животиња у Зајечару нису достигли свест на ниво на који би ми желели да буде. Из тог разлога имамо све више напуштених животиња, паса и мачака првенствено. Идеја је да се уради попис кућних љубимаца у Зајечару и околним селима, што би знатно олакшало цео наш посао. Стално апелујемо на власнике љубимаца, преко друштвених мрежа да грађани доведу своје љубимце на стерилизацију, јер би тада имали много мање напуштених животиња у нашем граду. Азил је пун, а пуни су и капацитети нашег Удружења ’Бета’. Људи праве грешку јер мисле да ако ставе животиње у школском дворишту да ће то деца да удоме, међутим, деца их однесу кући, а родитељи им нареде да их врате на локацију. Они их не врате тамо него их пусте било где. Ако се деси да порасту на улици опет имамо проблем јер се размножавају. У принципу, стерилизација је решење како би се побољшало тренутно стање. Овом приликом, поделили смо материјал, књижице које смо добили од Европске уније и Министарства пољопривреде. У њима је све описано, шта је одговорно власништво, које су предности стерилизације и због чега удомити животињу из прихватилишта, које су предности удомљавања одраслих паса. Надамо се да ћемо утицати бар на један део наших суграђана”, рекла је Ђокић.

Такође, Удружењу „Бета” су увек потребни волонтери, јер сада само три девојке раде на терену. Оне не могу да постигну саме све због све више напуштених животиња. Удружење „Бета” суочава се и са финансијским проблемима.

Поред прикупљања средства у овој акцији, која су неопходна за функционисање и спровођење активности „Бете”, многи суграђани доносили су и храну за псе.

Сви људи који желе да удоме неку од напуштених животиња могу да нам се јаве на број 069/45-12-382, на Фејсбук профил Наоми Веселиновић или Удружење „Бета“ Зајечар или преко Инстаграм профила Beta Animal Rescue Zaječar.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Društvene mreže

24,188ПратилацаЛајкуј
4,185ПратилацаЗапрати
1,252ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб