Timočka Timočka
Početna / Vesti / U Zaječaru otvorena izložba „FK Timok – Vek ponosa” (FOTO)
Istorijski arhiv „Timočka Krajina” Zaječar — Izložba „FK Timok – Vek ponosa”

U Zaječaru otvorena izložba „FK Timok – Vek ponosa” (FOTO)

„FK Timok – Vek ponosa” naziv je izložbe dokumenata i fotografija, kao i drugih materijala, koja je otvorena u galeriji Istorijskog arhiva „Timočka Krajina” u Zaječaru. Izložbu, koja je otvorena povodom jednog veka postojanja zaječarskog fudbalskog kluba, čini 110 fotografija, dokumenata, novinskih članaka i nagrada.

Ova izložba predstavlja podsećanje na sve ono što su slavne generacije „Timoka” u 100 godina ostvarile, istakao je Velibor Todorov, direktor Istorijskog arhiva „Timočka krajina” u Zaječaru.

Velibor Todorov — direktor Istorijskog arhiva „Timočka krajina” u Zaječaru

„Fudbalski klub ’Timok’ je jedna od najstarijih institucija u Zaječaru, regionu, a i jedan je od najstarijih klubova u Srbiji. Arhiv raspolaže bogatom arhivskom građom koja govori o periodu od nastanka kluba, pa do danas. Izložba je samo jedan delić toga, a nadam se da ova velika zainteresovanost publike koju vidimo u Arhivu potvrđuje da su grad, navijači, bivši igrači, treneri i Uprava očekivali ovako nešto. ’Timok’ je zaslužio da se obeleži 100 godina jedne ovakve institucije koja je odgajila mnoge generacije i uporedo sa školom učila ih životu, poštenju, druženju kao i da pobeđuju i gube, a stvorila je mnoge dobre ljude pre svega. Zanemarimo one takmičarske doprinose postojanja fudbalskog kluba ’Timok’. Želimo da FK ’Timok’ postoji još dugo godina i da se bavi našom decom. Emocije su pomešane. Ovde sam profesionalno, a dugo sam bio član i to od najmlađih kategorija u ovom klubu. Inače i moji sinovi su članovi FK ’Timok’, tako da smo svi mi u gradu na neki način vezani i nosimo ’Timok’ sa najlepšim uspomenama u svom srcu”, kazao je Todorov.

Istorijski arhiv „Timočka Krajina” Zaječar — Izložba „FK Timok – Vek ponosa”

Istorijski arhiv „Timočka Krajina” Zaječar — Izložba „FK Timok – Vek ponosa”

Fudbalski klub „Timok” predstavlja najznačajniji sportski kolektiv u Zaječaru, rekao je Nikola Milutinović, arhivista i istoričar i autor izložbe.

Nikola Milutinović — arhivista i istoričar i autor izložbe

„Stogodišnjica osnivanja FK ’Timoka’ je impozantna. Izložbu čini 110 eksponata. Jubilej kluba je veoma značajan zbog svih radosti koje je priredio građanima Zaječara u svojoj bogatoj istoriji”, kaže Milutinović.

Istorijski arhiv „Timočka Krajina” Zaječar — Izložba „FK Timok – Vek ponosa”

Ono što se ponese iz detinjstva su te neke nezaboravne ljubavi koje traju, istakao je Vladimir Stanković, sportski novinar.

Vladimir Stanković — sportski novinar

„To nešto što se ponese iz detinjstva, to su neke emocije i ljubavi koje traju. Uvek ostaje ta veza kada odrastaš uz nešto ili nekoga. To što sam ja zavoleo sport i fudbal i što sam zahvaljujući sportu i poslu kojim se bavim proputovao svet, jeste posledica ljubavi prema ’Timoku’. Od onog starog igrališta 50-tih godina kraj bolnice, to bila naša prva saznanja, ne samo o fudbalu, nego o sportu uopšte, jer tada nije bilo televizije. Naš prozor u svet bio je radio, eventualno ’Filmske novosti’ i ’Žurnal’ pred bioskop. Tako da ta ljubav prema fudbalu potiče od ’Timoka’, od lokalnih asova koji su za nas bili idoli i kada smo ih pozdravljali na ulici bili smo ushićeni. Nema vikenda da ne pogledam šta je FK ’Timok’ uradio, u kom god se on rangu takmičenja nalazio. FK ’Timok’ je bio i ostao naš ‘mlad starac’ od 100 godina i želim mu još mnogo godina i viši rang takmičenja”, poručio je Vladimir Stanković.

Istorijski arhiv „Timočka Krajina” Zaječar — Izložba „FK Timok – Vek ponosa”

Istorijski arhiv „Timočka Krajina” Zaječar — Izložba „FK Timok – Vek ponosa”

Na otvaranju izložbe govorili su i pomoćnik gradonačelnika Zaječara za omladinu i sport Milan Stanković, kao i predsednik Fudbalskog kluba „Timok 1919” Branimir Đorđević.

Milan Stanković — pomoćnik gradonačelnika Zaječara za omladinu i sport

„Ono što je obaveza svih koji su zaduženi za sport i onih koji se bave sportom, jeste da pomognu u budućnosti da se FK ’Timok’ vrati tamo gde je nekad bio. Mislim da će Grad Zaječar uspeti i na dobrom smo putu da već u narednoj godini sa izgradnjom novog stadiona pomognemo ’Timoku’ da se vrati tamo gde je uvek bio. Što je najvažnije, deca će imati mnogo bolje uslove da se bave sportom”, kaže Milan Stanković.

Istorijski arhiv „Timočka Krajina” Zaječar — Izložba „FK Timok – Vek ponosa”

Branimir Đorđević. — predsednik Fudbalskog kluba „Timok 1919”

„Velika mi je čast što stojim pored ljudi koji su ispisali fudbalsku istoriju Zaječara. Kroz svoju istoriju FK ’Timok’ zabeležio je mnoge pobede nad velikim klubovima, kao što su: ’Dinamo’ iz Zagreba, ’Partizan’ iz Beograda i mnogi drugi. Fudbal pod Kraljevicom igrao se jednim velikim intezitetom. Ovom izložbom smo se podsetili šta osećamo svakog vikenda kada nastupa naš klub, a to je sportski duh, želja za nadmetanjem i ponos što smo deo jednog ovakvog kolektiva”, rekao je Đorđević.

Istorijski arhiv „Timočka Krajina” Zaječar — Izložba „FK Timok – Vek ponosa”

Istorijski arhiv „Timočka Krajina” Zaječar — Izložba „FK Timok – Vek ponosa”

Na otvaranju izložbe prisustvovali su predstavnici Sporstkog saveza, veliki broj nekadašnjih igrača, navijača, bivših i sadašnjih članova uprave kluba i prestavnici drugih sportskih klubova. Svi zainteresovani izložbu „FK Timok – Vek ponosa” mogu pogledati do kraja januara 2020. u galeriji Istorijskog arhiva „Timočka Krajina” u Zaječaru.

Možda će Vas zanimati

Uređivanje puteva, FK „Velika Jasikova” dobija osvetljenje

Uređuju se putni pravci, FK „Velika Jasikova” posle 15 godina dobija osvetljenje

Radnici Javnog komunalnog preduzeća „Timok – održavanje” danas su započeli radove na uređenju deonice od …

Sportsko-rekreativni park u centru Boljevca: Rekonstrukcija

Od jeseni novi sportski sadržaj u Boljevcu

Sportsko-rekreativni park u centru Boljevca, zahvaljujući projektu iz programa prekogranične saradnje, ove jeseni će dobiti …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica